Kinezi se izruguju Trumpu jer "upravlja zemljom preko Twittera"

Fena
Kinezi se izruguju Trumpu jer "upravlja zemljom preko Twittera"
EPA / Donald Trump
Kina je jučer obazrivo dogovorila na najnoviji diplomatski ispad Donalda Trumpa, ali domaći mediji i neki građani su se izrugivali novoizabranom američkom predsjedniku zbog “nepromišljenih komentara” i “upravljanja zemljom preko Twittera”.

Trump je na Twitteru kritizirao Peking zbog monetarne politike i teritorijalnih ambicija u Južnom kineskom moru.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je u ponedjeljak u Pekingu da je trgovinska razmjena između SAD-a i Kine “uzajamno korisna” i da obje strane “moraju činiti napore zasnovane na važnim principima odnosa između dvije zemlje”.

"Što se tiče motiva za određene poteze novoizabranog predsjednika Trumpa i njegovog tima, ne želim nagađati, ali svakako se moramo javno izjasniti o problemima koji utječu na Kinu", rekao je Lu.

Kineski mediji i korisnici društvenih mreža nisu bili toliko obazrivi.

"Trumpovi nepromišljeni komentari usmjereni protiv jedne velike sile pokazuju njegov manjak iskustva u diplomatiji", pišu kineske novine Global Times.

Jedan korisnik društvene mreže Sina-Weibo, koja je kineski ekvivalent Twitteru, narugao se Trumpu, rekavši da “on upravlja zemljom preko Twittera”.

Drugi korisnik je napisao da “jedini način da Bijela kuća provede jedan dan u miru jeste da ukine Trumpov profil na Twitteru.”

Još jedan korisnik je napisao da ga zato i podržava, jer će “definitivno ubrzati recesiju u SAD-u”.

Trumpovi komentari o Kini su se pojavili nakon što je u petak prekršio diplomatski protokol i razgovarao preko telefona s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije