Kineski naučnici: Ovaj koronavirus neće nestati, živjet ćemo s njim još dugo

Hina
Kineski naučnici: Ovaj koronavirus neće nestati, živjet ćemo s njim još dugo
Foto: EPA-EFE / Wuhan

Kineski naučnici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskorijeniti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripe.

Kako javlja Bloomberg, oni navode da je malo vjerojatno da će koronavirus nestati na način kako je njegov "stariji brat" SARS nestao prije 17 godina, budući da se prenosi među ljudima bez da izaziva pojavljivanje simptoma kod svih. Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski naučnici na brifingu u Pekingu.

Kod SARS-a su zaraženi imali jako teške simptome. Jednom kada su stavljeni u karantenu, bolest se prestala širiti. Suprotno tome, u Kini se i dalje pojavljuje sve više asimptomatskih slučajeva koronavirusa, iako je epidemija dovedena pod kontrolu.

"Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti još jako dugo i vjerojatno će se pojavljivati sezonski", kazao je Jin Qi s kineske Akademije medicinskih nauka.

Među naučnicima diljem svijeta stvara se konsenzus da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to unatoč strogim mjerama i karantenama diljem svijeta, koje su zaustavile ekonomiju. Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolirano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao "imunitet krda", dok neki, poput Švedske, odbijaju uvesti stroge mjere i karantene.

I američki stručnjak Anthony Fauci kaže da će se koronavirus vjerojatno vraćati sezonski.

Kineski naučnici također tvrde da nema dokaza da će se zaraza usporiti tokom ljeta.

"Virus je osjetljiv na toplinu, ali tek kada je izložen temperaturi od 56 Celzijevih stepeni duže od 30 minuta. Vrijeme neće postati toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tijekom ljeta su vrlo male", kaže Wang Guiqiang, šef odjela zaraznih bolesti Univerzitetske bolnice u Pekingu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije