Kineske rakete pale i u vode Japana: Oglasio se ministar odbrane, kaže 'ovo je ozbiljno'

1
Anadolija
Kineske rakete pale i u vode Japana: Oglasio se ministar odbrane, kaže 'ovo je ozbiljno'
Foto: Prtscr/CNN / Lansiranje rakete

Japan tvrdi da je najmanje pet balističkih projektila koje je Kina u četvrtak ispalila prema Tajvanu palo unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone u Japanskom moru.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je da je to "prvi put da je balistička raketa kineske vojske pala u njihove vode".

"Ovo je ozbiljno pitanje koje se tiče nacionalne sigurnosti naše zemlje i ljudi", rekao je Kishi.

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Kyodo News javlja da je Tokio uložio protest Pekingu zbog incidenata.

/ Anketa

Strahujete li da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle eskalirati?
Rezultati

U demonstraciji moći i bijesa zbog posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, kineska vojska je u četvrtak lansirala rakete oko samoupravnog ostrva.

Kineski Global Times objavio je da su raketne snage Narodne oslobodilačke armije (PLA) lansirale "više tipova konvencionalnih raketa u nekoliko određenih morskih regiona istočno od Tajvana, precizno pogađajući ciljeve".

"Ispaljivanjem projektila ispitana je preciznost napada raketnih snaga i sposobnosti odbijanja na ovom području", naveo je portparol PLA-a, dodajući da je relevantna kontrola mora i vazdušnog prostora kod istočne obale Tajvana ukinuta nakon što su rakete precizno pogodile ciljeve.

Tajvansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je kineska vojska lansirala "nekoliko balističkih raketa u vodu oko sjeveroistoka i jugozapada Tajvana" oko 13.56 sati po lokalnom vremenu.

Pogledajte snimke ispaljivanja kineskih raketa na Tajvan

Pogledajte snimke ispaljivanja kineskih raketa na Tajvan

"(Tajvanska) nacionalna vojska odmah je shvatila dinamiku lansiranja, aktivirala relevantne odbrambene sisteme i ojačala borbenu gotovost", saopšteno je iz Ministarstva.

Kina je u četvrtak započela velike vojne vježbe oko Tajvana, koji Peking smatra svojom odcijepljenom pokrajinom, a vježbe će trajati do nedjelje.

Vojni odgovor dolazi nakon što je Pelosi nenajavljeno posjetila Tajvan u utorak, što je izazvalo gnjev Pekinga koji to vidi kao kršenje svog teritorijalnog integriteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije