Kineska raketa konačno pala, evo i gdje

0
Radiosarajevo.ba
Kineska raketa konačno pala, evo i gdje
Foto: Twitter / Kineska raketa

Raketa Long March 5B pala je u noćas u Indijski oKean. Glavnina njenih komponenti uništena je ponovnim ulaskom u atmosferu, prenose kineski državni mediji.

Putovala je brzinom od otprilike sedam kilometara po sekundi, piše 24sata.hr.

Raketa je lansirana 29. aprila s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji. Neočekivano su nad njom izgubili nadzor, a danima je padala na Zemlju. Veći dio rakete izgorio je pri ulasku u atmosferu.

Kina je prošle sedmice koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku postaju, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stepenom rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara.

Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja je privlačila raketu kojoj su se na putu našle razne molekule i čestice. Pretpostavljalo se da će raketa pasti između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu.

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole. Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju.

U aprilu 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije