Kineska raketa od 21 tone pada na Zemlju

2
Radiosarajevo.ba
Kineska raketa od 21 tone pada na Zemlju
Foto: Twitter / Kineska raketa od 21 tone pada na Zemlju

Kineska raketa “Dugi marš 5B”, nad kojom su izgubili kontrolu, u nedjelju ujutro trebala bi pasti na Zemlju.

Iako se njen ulazak u Zemljinu atmosferu predviđa u nedjelju, ono što za sada ne može previdjeti je mjesto gdje će pasti.

Dnevni izvještaji o njezinoj lokaciji objavljuju se na stranici Space Track (potrebna registracija), a i američka vlada obećala je objavljivati nove informacije kada one budu dostupne.

I stranice koje se bave praćenjem satelita prate letjelicu dugu 30 metara i tešku 21 tonu koja se kreće brzinom većom od 6,5 kilometara po sekundi.

Kinezi su raketu lansirali prošlog četvrtka, a izgubili su kontrolu tokom njenog povratka na Zemlju.

Astronom Jonathan McDowell procijenio je u svojoj izjavi za SpaceNews da bi se raketa idućih dana mogla srušiti na području koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida i Pekinga, pa sve do južnog dijela Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu.

Najbolja predviđanja objavljena u trenutku pisanja ovog članka davala su okvirno vrijeme, oko 5 sati ujutro u nedjelju po našem vremenu, uz mogućnost da do pada dođe bilo kada tokom 16 sati, prije ili nakon tog vremena.

Kako se nalazi u eliptičnoj orbiti koja prolazi između 41,5 stepen sjeverne geografske širine i 41,5 stepen južne, očekuje se da će pasti negdje unutar tog područja, koje, srećom, ne uključuje i Bosnu i Hercegovinu.

Dugi marš 5B” najveća je kineska raketa, koja trenutno služi za prijevoz dijelova buduće kineske svemirske postaje, svojevrsnog pandana Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U četvrtak je iz svemirskog centra Wenchang na tropskom otoku Hainanu ponijela besposadni modul nazvan “Nebeski sklad”, koji je jedan od tri glavna dijela buduće stanice.

No, za dovršetak cijelog projekta, bit će potrebno još desetak misija, a Kinezi su već imali problema s kontroliranim slijetanjem “Dugog marša 5B”.

Naime, raketa se prije godinu dana nekontrolirano srušila u Atlantik pored Mauritanije, a njeni su dijelovi preletjeli iznad Los Angelesa i New Yorka.

Peking službeno tvrdi da zapadni mediji pretjeruju i previše dramatiziraju pišući o padu njihove rakete, s obzirom na to da su šanse da dođe do ljudskih žrtava iznimno male.

"Pomno pratimo njezino kretanje i poduzet ćemo odgovarajuće korake bude li potrebe", saopćili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije