Kinezima se još jedna raketa otela kontroli

0
Radiosarajevo.ba
Kinezima se još jedna raketa otela kontroli
Twitter / Long March 5b

Raketa "Dugi Pohod 5b" (Long March 5b), lansirana je u orbitu prošlog četvrtka i predviđa se da će se srušiti na površinu Zemlje za nekoliko dana.

Astronom Jonathan McDowell, koji prati objekte u orbiti oko Zemlje, rekao je za SpaceNews da putanja rakete na kojoj se ona može srušiti na Zemlju pokriva područje koje se proteže od sjeverno od New Yorka, preko Madrida, Pekinga te sve do Wellingtona na Novom Zelandu i južnog dijela Čilea, piše Daily Mail.

Većina rakete izgorjet će prilikom ulaska u atmosferu, ali njeni ostaci mogli bi pasti negdje na navedenoj putanji, koja ima i dosta naseljenog područja. Sateliti koji prate njenu putanju pokazuju da ta 30 metara velika raketa trenutno putuje brzinom od oko šest kilometara u sekundi.

Raketa Dugi Pohod 5b u orbitu je odnijela novi modul za kinesku svemirsku stanicu. Modul je nazvan Tianhe ili prevedeno Sklad Nebesa i predstavlja životni prostor za kineske astronaute na toj svemirskoj stanici koja nosi naziv Tiangong (Nebeska Palata).

Kinezi se nadaju da će Nebesku Palatu dovršiti do kraja 2022. godine., a jednom kad je dovrše ta će svemirska stanica kružiti oko Zemlje na visinama između 338 i 448 kilometara iznad površine planeta.

Po završetku, pretpostavlja se da će ta svemirska stanica težiti oko jedne petine Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Cilj Kineza je do 2030. postati svemirskom silom te držati korak za SAD-om, Rusijom i Europskom svemirskom agencijom (ESA).

Nekontrolisani povratak kineske rakete na Zemlju mogao bi ipak odgoditi njihovo slavlje, pogotvo ako njeni ostaci padnu na naseljeno područje te izazovu materijalnu štetu ili gubitak ljudskih života.

Dio rakete koji nekontrolisano pada prema površini Zemlje težak je nešto više od 10 tona, a McDowell smatra kako je u potpunosti neprihvatljivo prema današnjim standardima dozvoliti da tolika količina svemirskog otpada nekontrolisano pada.

Long March 5b - undefined

Twitter: Long March 5b

Kinezi su svjesni problema, i to ne mijenja činjenicu da im je raketa izmakla kontroli.

Šef ESA-inog ureda za sigurnost u svemiru Holger Krag naglašava da je teško procijeniti koja će količina te rakete preživjeti ulazak u atmosferu,ali smatra da je u pravilu riječ o 20 do 40 posto originalne mase.

Kinezima ovo isto tako nije prvi put da gube kontrolu nad navedenim modelom rakete prilikom kontrolisanog rušenja na Zemlju. Isto se već dogodilo i u maju 2020. godine, kad se Dugi Pohod 5b nekontrolisano srušio u more nedaleko od obale Mauritanije u Africi nakon što su ostaci rakete proletjeli  iznad Los Angelesa i New Yorka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije