Kina zabranila turistima uspon na Mount Everest iz Tibeta

Radiosarajevo.ba
Kina zabranila turistima uspon na Mount Everest iz Tibeta

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everest iz Tibeta jer je u toku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su onečistile "krov svijeta", objavila je u petak službena novinska agencija Nova Kina.

Ta se zabrana odnosi na "obične turiste", dok alpinisti koji su ishodovali potrebne dozvole i dalje imaju pravo na uspon na najviši vrh svijeta.

Pristup će biti zatvoren od područja iznad samostana Rongpo na oko 5000 metara nadmorske visine. Novi bazni logor biti će smješten na oko dva kilometra od dosadašnjeg.

Everest, visine 8848 metara, nalazi se na razmeđi Nepala i Kine (Tibeta) i posljednjih godina to područje osim alpinista u sve većem broju posjećuju i turisti. Zbog velikog broja ljudi, uz sve veće gomile smeća često se pronalaze i tijela poginulih alpinista.

Kako je pristup s nepalske strane znatno popularniji te se stvaraju prave gužve, alpinisti se sve više okreću pristupu s Tibeta.

Osim zabrane pristupa turistima u bazni logor, Kina namjerava uvesti i obavezu prebacivanja tijela alpinista poginulih iznad 8000 metara visine te ograničiti broj alpinista u baznom logoru na 300.

Kina je 2018. provela tri akcije čišćenja planine iznad 5200 metara, prikupivši "više od osam tona smeća, ljudskog izmeta i alpinističke opreme".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije