Dvojica planinara iz Makedonije i Japana pronađeni mrtvi na Mount Everestu

Radiosarajevo.ba
Dvojica planinara iz Makedonije i Japana pronađeni mrtvi na Mount Everestu
Youtube/Screenshot / Georgi Petkov
Dvojica planinara iz Makedonije i Japana pronađeni su mrtvi na Mount Everestu na Himalajima, izjavio je zvaničnik Vlade Nepala Gjanendra Šresta.
On je rekao da su članovi ekspedicije prijavili da je japanski planinar Nobukazu Kuriki (35) preminuo danas, dok je Makedonac Georgi Petkov (63) preminuo jučer od srčanog udara.

MIA prenosi da je vijest o smrti 63-godišnjeg doktora iz Đevđelije objavljena na sajtu Himalajan i web stranici đevđelijskog Planinarskog društva Kožuv.

Vijest je potvrdio i menadžer baznog logora Kami Nuru Šerpa.

Intervju s Petkovim prije polaska na ekspediciju

"U toku su napori za spuštanje njegovog tijela u donji logo", rekao je Šerpa.

MIA navodi da je Petkov bio u ekspediciji koju je predvodio britanski planinar i lider komercijalne ekspedicije Tim Mosejdej.

Da je uspio, Petkov bi postao šesti Makedonac koji se popeo na "vrh svijeta".

Japanski planinar, identificiran kao Nobukazu Kuriku, bio je poznati alpinista koji se popeo na vrhove mnogih planina i više se puta pokušao popeti na Mount Everest.

Naviši svjetski vrh bezuspješno je pokušao osvojiti 2012., kada je zbog promrzlina izgubio veći broj prstiju, prenosi Blic

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije