Odluka / Kina zabranila televizijskim stanicama emitovanje "nepatriotskog" sadržaja

01. 08. 2019. u 19:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Uoči 70-godišnjice nastanka Narodne Republike Kine, vlast ove zemlje je zabranila televizijskim stanicama da emituju sadržaj koji su okarakterisali kao nepatriotskim, piše američki poslovni magazin Bloomberg.

Od televizijskih stanica se zahtijeva da ne emituju sadržaj koji je "prezabavan". Dali su upute kakav program mogu prikazivati do 1. oktobra kada će biti obilježena 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine.

Među dozvoljenim sadržajem je onaj isključivo koji se smatra patriotskim, što znači da mora tematizirati uspon kineske nacije - njenu razvoj, moć, uticaj, nacionalne heroje. Ovakva uputstva će se primjenjivati narednih stotinu dana. Reglator rada televizijskih stanica je poručio da u naznačenom periodu one moraju svoj program uskladiti sa ovom godišnjcom.

Kako je naveo Bloomberg, Peking pokušava ojačati osjećaj patriotizma kod Kineza u trenutku trgovinskog rata protiv Sjedinjenih Američkih Država, protesta u Hong Kongu i usporavanja ekonomije.

Vlast je cenzurisala neke od filmova, a televizijskim kanalima je naređeno da do kraja godine svako jutro emituju nacionalnu himnu, tvrdi Bloomberg.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA