Kina uvodi porez na zagađenje, ali izuzima najvećeg krivca za globalno zagrijavanje

Radiosarajevo.ba
Kina uvodi porez na zagađenje, ali izuzima najvećeg krivca za globalno zagrijavanje
Kina je donijela novi zakon o okolišnom porezu, ali je iz njegove primjene izuzela ugljendioksid (CO2).

Inače, upravo Kina je najveći svjetski emiter štetnih gasova.

Zakon o ekološkim porezima, koji najviše pogađa kompanije, usvojio je u nedjelju stalni komitet kineskog parlamenta, nekoliko dana poslije vala atmosferskog zagađenja zbog kojeg je u posljednjih šest dana u mnogim dijelovima Kine izdato crveno upozorenje, piše Phys.org.

Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine i njime se za svaku jedinicu emisije štetnih gasova uvodi taksa od 1,2 juana, odnosno 0,16 eura.

Ipak, CO2, najveći uzročnik klimatskih promjena, nije na listi oporezovanih zagađivača.

Kina je najveći emiter gasova s efektom staklene bašte na svijetu, pošto se u velikoj mjeri oslanja na ugalj u proizvodnji struje za populaciju od 1,37 milijardi ljudi.

Taj energent takođe doprinosi velikim problemima s kojima se zemlja suočava zbog smoga.

Zakon također uvodi porez za zagađenje voda od 1,4 juana, za pravljenje buke taksa će biti između 350 i 11.200 juana, dok će naknada za čvrsti otpad biti od pet do 1.000 juana.

Zakonom nisu utvrđene kazne za prekršioce.

Porez na zagađenje, koji važi od 1979. godine, prošle godine je u budžet donio 2,4 milijarde eura, ali su pojedine lokalne vlasti iskoristile rupe u zakonu da bi neke od velikih kompanija oslobodile obaveze plaćanja poreza.

Kina je u septembru ratificirala Pariski sporazum o klimatskom promjenama, zaključen u decembru prošle godine, kojim se predviđa smanjenje porasta globalne temperature na manje od dva stepena i stupio je na snagu početkom novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije