Kina uputila upozorenje građanima: "Nemojte dirati strance"

0
Radiosarajevo.ba
Kina uputila upozorenje građanima: "Nemojte dirati strance"
Foto: EPA-EFE / Ulice Pekinga

Prvi i za sada jedini slučaj majmunskih boginja u Kini rezultirao je upozorenjem lokalnom stanovništvu da ne diraju strance.

Naime, upravo iz te zemlje je prije gotovo tri godine krenula epidemija koronavirusa, koja još uvijek nije stavljena pod kontrolu, a kineske vlasti još uvijek su među najrigoroznijima po tom pitanju, tako da nije neobično da više desetaka miliona građana stavljaju u lockdown.

Prema pisanju CNN-a, Wu Zunyou, glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, napisao je u subotu na kineskoj platformi Weibo sličnoj Twitteru da su COVID ograničenja u zemlji i stroge granične kontrole do sada spriječile širenje majmunskih boginja - ali jedan slučaj je ipak probio barijeru.

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Oboljeli je otkriven u jugozapadnoj općini Chongqing.

Došao je iz inostranstva i bio je pod obaveznom karantenom zbog COVID-a kada je otkriveno da je zaražen majmunskim boginjama. Ipak, vlasti nisu navele je li riječ o Kinezu ili strancu, piše Jutarnji.

Jedinstven slučaj: Italijan pozitivan na COVID, majmunske boginje i HIV

Jedinstven slučaj: Italijan pozitivan na COVID, majmunske boginje i HIV

Slučajevi majmunskih boginja, koje uzrokuju simptome slične gripi i lezije slične mjehurićima, počeli su se pojavljivati širom svijeta u svibnju. Sjedinjene Države su do sada prijavile 23.500 slučajeva ove godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Wu je nakon prvog potvrđenog slučaja jasno dao do znanja da je potrebno i važno ojačati praćenje i prevenciju majmunskih boginja, pojašnjavajući da je rizik od širenja bolesti najveći na međunarodnim putovanjima i bliskim kontaktom.

Preporuka da ne dodiruju strance izazvala je podijeljena mišljenja među stanovništvom.

Naime, neki su pohvalili njegov savjet kao razuman, a neki su izrazili olakšanje što nisu imali kontakte sa strancima. Dio je pak ovakvu preporuku kritizirao jer je smatraju štetnom i diskriminirajućom.

Podsjetili su na početke epidemije koronavirusa kada su neki ljudi u inostranstvu zbog straha od zaraze izbjegavali bilo kojeg Kineza kojeg su vidjeli.

S obzirom na frustracije izazvane čestim zatvaranjima i rigoroznim mjerama zbog koronavirusa, zbog čega se dio stanovništva nije slagao s odlukama vladajućih, dio se zapitao, s obzirom na smjernice epidemiologa Wua, može li mi se i dalje vjerovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije