Kina upozorila svoje stanovnike: SAD je zlo, nemojte ići tamo

Radiosarajevo.ba
Kina upozorila svoje stanovnike: SAD je zlo, nemojte ići tamo
Foto: EPA-EFE / Kineski turisti na aerodromu

Kina je poslala vrlo intrigantnu poruku svojim građanima: SAD je zlo, nemojte ići tamo, objavio je CNN, a prenosi Index.hr.

Naime, u zadnjih par dana kineska vlada izdala je nekoliko upozorenja u pogledu putovanja u Sjedinjene Američke Države, a državni mediji pojačali su svoju anti-američku retoriku. Ovakvi potezi samo su znak daljnjeg zahlađenja odnosa između te dvije ekonomske sile koje su već neko vrijeme zapele unutar trgovinskog rata.

Zategnuti odnosi

Odnosi SAD-a i Kine rapidno se pogoršavaju. Trumpova administracija podigla je 10. maja carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu s 10 na 25 posto, a ubrzo nakon toga zaratila je i s kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem.

Kina je uzvratila udarac te je povećala carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara.

U martu ove godine grupa republikanskih kongresmena predstavila je američkom Kongresu prijedlog zakona kojim bi se svakoj osobi koja je zaposlena ili studira u SAD-u, a sponzorira je kineska vojska, zabranila studentska ili istraživačka viza.

U utorak je kinesko ministarstvo turizma upozorilo svoje građane na rizike prilikom putovanja u SAD, navodeći česta "ubistva, pucnjave i krađu".

"SAD je neprijatelj svijeta"

No upozorenja u pogledu putovanja u Sjedinjene Države nisu jedini potezi kineske vlade pri prezentaciji SAD-a kao loše i nepravedne političke sile. Tako je u državnom mediju People's Daily, u članku objavljenom ovoga utorka, SAD prozvan "neprijateljem svijeta", a kineska državna televizija CCTV počela je ponovno prikazivati staru dokumentarnu emisiju naziva "Veliki rat: Otpor SAD-u i pomoć Sjevernoj Koreji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije