Kina upozorila SAD da šalje opasne i pogrešne signale Tajvanu

2
Hina
Kina upozorila SAD da šalje opasne i pogrešne signale Tajvanu
Foto: EPA / Antony Blinken

Kina je optužila Sjedinjene Države za slanje "vrlo pogrešnih, opasnih signala" Tajvanu nakon što je američki državni sekretra svom kineskom kolegi rekao da je održavanje mira i stabilnosti u Tajvanu od vitalne važnosti.

Tajvan je bio u središtu 90-minutnih, "direktnih i iskrenih" razgovora između državnog sekretara Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, rekao je američki dužnosnik novinarima.

"S naše strane, državni sekretar je jasno rekao da je, u skladu s našom dugotrajnom politikom jedne Kine, koja se nije promijenila, održavanje mira i stabilnosti u (Tajvanskom) kanalu od vitalne važnosti", rekao je dužnosnik.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Raste napetost: Tajvan ispalio hice upozorenja prema kineskom dronu

Raste napetost: Tajvan ispalio hice upozorenja prema kineskom dronu

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju o sastanku reklo je da Sjedinjene Države šalju "vrlo pogrešne, opasne signale" Tajvanu, a što su tajvanske aktivnosti prema neovisnosti otvorenije, to je manje vjerovatno da će doći do mirnog rješenja.

"Pitanje Tajvana unutrašnja je kineska stvar i Sjedinjene Države nemaju se pravo miješati u to koja će se metoda koristiti za njegovo rješavanje", citiralo je ministarstvo Wangove riječi.

Napetosti oko Tajvana porasle su nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u augustu - nakon čega su uslijedile velike kineske vojne vježbe - kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Bidenova izjava bila je njegova najeksplicitnija izjava o upućivanju američkih trupa u odbranu otoka. Bio je to odmak od dugogodišnje američke politike "strateške dvosmislenosti", koja ne daje do znanja hoće li Sjedinjene Države vojno odgovoriti na napad na Tajvan.

Bijela kuća insistira na tome da se njena politika prema Tajvanu nije promijenila, ali Kina je rekla da su Bidenove izjave poslale pogrešan signal onima koji traže neovisni Tajvan.

U telefonskom razgovoru s Bidenom u julu kineski čelnik Xi Jinping upozorio je na Tajvan, rekavši da će "oni koji se igraju vatrom stradati od nje".

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih pokrajina i dugo je obećavala da će otok staviti pod svoju kontrolu i nije isključila upotrebu sile da to učini.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti otoka mogu odlučivati samo 23 miliona njegovih stanovnika.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova, reagirajući na sastanak Blinkena i Wanga, reklo je da su "nedavne provokativne akcije Kine" Tajvanski kanal učinile središtem rasprave, a Kina pokušava "zbuniti međunarodnu publiku tvrdnjama koje su u suprotnosti sa stvarnošću".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije