Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

4
Radiosarajevo.ba
Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila
Foto: CSIS / Vojni brod koji se čudesnom brzinom gradi u Kini

Novi kineski amfibijski jurišni brod koji je u fazi brze izgradnje i koji je opremljen revolucionarnom tehnologijom za lansiranje aviona, signalizira velik iskorak u projekciji pomorske moći i inovacijama te zemlje.

Kina ubrzano gradi novu klasu amfibijskih jurišnih brodova, s prvim brodom klase Yulan tipa 076 koji se gradi nevjerojatnom brzinom. Taj novi ratni brod, koji se trenutno gradi u brodograđevnoj bazi na otoku Changxing u Šangaju, okružen je spekulacijama o njegovoj namjeni.

Satelitske slike koje je analizirao Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) otkrivaju značajne razlike između Tip 076 i njegovog prethodnika, Tip 075 Yushen klase. Najupečatljivija značajka je njegova veličina - znatno veća od Tipa 075 - što ga čini najvećim amfibijskim jurišnim brodom na svijetu, jednom kad bude dovršen. Njegova veličina bi mogla omogućiti nošenje više zrakoplova, osoblja te prostora za unutarnju pohranu.

Bosna i Hercegovina je osvojila EHF: Apsolutna dominacija u finalu

Bosna i Hercegovina je osvojila EHF: Apsolutna dominacija u finalu

Posebno intrigantan aspekt tipa 076 je njegov, kako se prema satelitskim snimkama čini, sustav za lansiranje katapultom, sličan onom na kineskom nosaču aviona CNS Fujian. To nije nešto što smo već vidjeli, rekao je Matthew Funaiole, viši suradnik CSIS-a, ističući da nijedna druga zemlja nije opremila jurišni brod s takvim sistemom. Ta jedinstvena karakteristika smješta Tip 076 negdje između tradicionalnog jurišnog broda i nosača aviona.

Uključivanje tog katapulta u dizajn ratnog broda ukazuje na povjerenje Kine u tu tehnologiju, ali ostaju pitanja o tome koji će avion Tip 076 moći nositi. Nije jasno hoće li to biti avioni s posadom ili bespilotne letjelice. Kineski nedavni prelazak na elektromagnetske katapult sisteme naglašava njezinu predanost unapređenju pomorskih sposobnosti.

Neki vojni stručnjaci nagađaju da bi Tip 076 mogao lansirati bespilotne letjelice, što je u skladu s kineskim interesom za poboljšanje operacija bespilotnih letjelica unutar mornarice, piše Zimo. Bryan Clark, stručnjak za obranu na američkom Institutu Hudson, istaknuo je namjeru Kine da lansira bespilotne letjelice dugog doleta, pri čemu je sistem katapulta kreativna metoda za postavljanje ovih bespilotnih letjelica.

Čelnici NATO-a izrazili zabrinutost zbog približavanja Rusije i Kine

Čelnici NATO-a izrazili zabrinutost zbog približavanja Rusije i Kine

Uprkos neizvjesnostima oko navedenog kineskog ratnog broda, ono što se ističe jest brzina njegove izgradnje. Mislim da je jednako važno, ako ne i važnije, naglasiti koliko je kineska sposobnost gradnje brodova nevjerojatno impresivna, istaknuo je Funaiole. Ta brza proizvodnja odražava širu kinesku brodograđevnu snagu, iskorištavajući komercijalne kapacitete za vojnu upotrebu.

Dok bi SAD teoretski mogao izgraditi takav brod, Funaiole je istaknuo da se američka mornarica usredotočila na svestrane supernosače i amfibijske jurišne brodove za različite misije, smanjujući potrebu za platformom poput Tipa 076.

Što se tiče njegove potencijalne uloge u sukobu, posebno u vezi s Tajvanom, Tip 076 bi mogao podržati razne misije, uključujući projekciju snage, što je u skladu s ciljem Kine da postane oceanska mornarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije