Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati

0
Radiosarajevo.ba
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Foto: EPA-EFE / Kinesko cjepivo

Voditelj kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u nedjelju je rekao da se zbog "nevelike učinkovitosti trenutačno raspoloživih cjepiva razmatra kombiniranje raznih cjepiva protiv COVID-19".

Dostupni podaci pokazuju da kineska cjepiva zaostaju iza drugih po učinkovitosti, uključujući proizvode Pfizera i Moderne, no lakše ih je skladištiti jer ne zahtijevaju toliko stroge kontrole temperature, piše Hina.

"Cjepiva koja su trenutno dostupna nemaju visoke stope učinkovitosti. Razmatra se korištenje cjepiva različitih tehničkih linija", rekao je Gao Fu.

Po njegovim riječima, "optimizacija" postupka cijepljenja, uključujući mijenjanje broja doza i vremenski razmak između doza, "definitivno" jest rješenje za učinkovitost cjepiva.

Kina je razvila četiri domaća cjepiva koja su odobrena za javnu upotrebu.

U subotu je dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC) kazao da će Kina do kraja godine najvjerovatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv COVID-19.

Dva cjepiva Sinopharma pokazala učinkovitost od 79.4 posto i 72.5 posto Kinesko cjepivo Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su u Turskoj ispitivanja tog cjepiva pokazala učinkovitost od 83.5 posto.

Dva cjepiva Sinopharma su pokazala učinkovitost od 79.4 posto i 72.5 posto.

Kina je isporučila milione doza cjepiva drugim zemljama. Peking još nije odobrio nikakva strana cjepiva za upotrebu u Kini, gdje se koronavirus pojavio krajem 2019. godine.

Do sada je Peking žestoko branio svoja cjepiva, istodobno dovodeći u sumnju sigurnost i logističke kapacitete ostalih cjepiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije