Kim Jong-Un u posjetu Vladimiru Putinu krenuo oklopnim vozom: 'Spor, blindiran i prepun vina...'

1
Radiosarajevo.ba
Kim Jong-Un u posjetu Vladimiru Putinu krenuo oklopnim vozom: 'Spor, blindiran i prepun vina...'
Foto: EPA - EFE / Kim Jong Un

Privatni i naoružani voz zelene boje koji Kim rado koristi i u njegovoj je porodici decenijama krenuo je prema Kremlju.

Kim Jong-Un, sjevernokorejski diktator,krenuo je prema Rusiji, prenose svjetski mediji. Kim će se u Rusiji sastati s Vladimirom Putinom, još jednim diktatorom koji je pokrenuo agresiju na Ukrajinu.

Bit će to prva Kimova posjeta inostranstvu u više od četiri godine i prvi od pandemije koronavirusa.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Kim je na sastanak krenuo oklopnim vozom. Svjetski mediji već su pisali o njemu. Radi se o privatnom i naoružanom vozu zelene boje.

Taj je voz posjetio i Jugoslaviju 1984. godine.

Kako je sjevernokorejska televizija objavila 2011. godine, Kim Jong II. je preminuo upravo u tom vozu koji je bio njegovo omiljeno prijevozno sredstvo jer se bojao vožnje avionom. Koristio ga je i kao stožer za vrijeme Korejskog rata.

Voz su koristili djed, otac, a sad se čini da ga i Kim Jong rado koristi. Upečatljivi zeleni vlak ima oklop, otporan je na metke i neke vrste raketa, naoružan je i navodno ima oko 90 luksuznih vagona.

Ima modernu komunikacijsku tehnologiju, satelitske telefone i niz sigurnosnih mjera. Nije brz, ide najviše 60 kilometara na sat, a zapravo se radi o tri kompozicije, prva ide u izvidnicu, u drugoj je najčešće Kim, a u trećem delegacija i osoblje.

Sjevernokorejski vođe ovaj voz najčešće su koristili za putovanja u Kinu, a kada njim putuju u Rusiju imaju i organizovano predsjedanje.

Najduže putovanje Kim II Suna ovim vozom bilo je 1984. godine kada je krenuo na put i posjetio svaku socijalističku zemlju Istočne Europe, između ostalog i tadašnju Jugoslaviju.

Kim Jong Un
Foto: EPA - EFE: Kim Jong Un

U augustu 2011. godine Kim Jong II vozom je otišao u posjetu Dmitriju Medvedevu u Ulan Ude, udaljen 4500 kilometara.

Život u vozu je jako luksuzan, a osim luksuznog uređenja putnicima putovanje olakšavaju i brojne delicije koje se redovito dopremaju na voz, poput jastoga i francuskog vina.

Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Kada se putuje, putuje se glamurozno. Voz je nakrcan skupocjenim francuskim vinima, štapićima za jedenje od srebra te svime onime što si veliki vođa zaželi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije