Kim Jong-un pozvao na pripreme za rat: Postavio novog šefa vojske

1
Radiosarajevo.ba
Kim Jong-un pozvao na pripreme za rat: Postavio novog šefa vojske
Foto: EPA-EFE / Kim Jong-un

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un smijenio je šefa glavnog stožera i pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata, kao i povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vježbi, izvijestio je u četvrtak, 10. augusta državni medij KCNA.

Kim je to najavio na sastanku Središnje vojne komisije koja je raspravljala o planovima za protumjere odvraćanja neprijatelja Sjeverne Koreje koji nisu imenovani. Načelnik Glavnog stožera Pak Su Il je "smijenjen", izvijestila je KCNA, ne navodeći pojedinosti. Na toj je dužnosti bio oko sedam mjeseci.

Paka je zamijenio general Ri Yong Gil, koji je prethodno bio ministar odbrane zemlje, kao i glavni zapovjednik njenih konvencionalnih trupa. Ri je također prethodno služio kao načelnik glavnog stožera. Kada je smijenjen 2016., a nije ga bilo kasnije na službenim događajima, u Južnoj Koreji se nagađalo da je ubijen.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Ponovo se pojavio nekoliko mjeseci poslije kada je imenovan na drugu višu dužnost. Kim je također postavio cilj proširenja kapaciteta za proizvodnju oružja, stoji u izvještaju bez navođenja pojedinosti.

Prošle je sedmice posjetio fabrike oružja gdje je pozvao na izgradnju više raketnih motora, topništva i drugog oružja. Fotografije koje je objavila KCNA prikazuju Kima kako na karti pokazuje Seoul i područja oko južnokorejske prijestolnice.

Kim Jong-un
Foto: EPA-EFE: Kim Jong-un

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju da Rusiji isporučuje oružje za rat u Ukrajini, uključujući topničke granate, rakete i projektile. Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su te tvrdnje.

Kim je također pozvao vojsku da provodi vježbe s najnovijim oružjem i opremom kako bi bili spremni za borbu. Sjeverna Koreja trebala bi organizirati paradu milicija 9. septembra, obilježavajući 75. godišnjicu Dana osnivanja Republike, piše Tportal.hr.

Sjeverna Koreja ima brojne paravojne skupine koje koristi za jačanje svojih vojnih snaga. SAD i Južna Koreja održat će vojne vježbe između 21. i 24. augusta, što Sjeverna Koreja vidi kao prijetnju svojoj sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije