Kim Jong-un najavio građanima Sjeverne Koreje vakcinisanje protiv korone

2
AA
Kim Jong-un najavio građanima Sjeverne Koreje vakcinisanje protiv korone
Foto: EPA / Kim Jong-un, predsjednik Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja počet će vakcinisati svoje građane protiv COVID-19 vjerojatno u novembru, objavili su državni mediji, nakon što su u augustu proglasili pobjedu nad virusom.

To je prva službena objava Pjongjanga o programu vakcinisanja od početka pandemije.

"Zajedno s odgovornom primjenom vakcina, moramo preporučiti svim građanima da nose maske do novembra kako bi zaštitili svoje zdravlje", rekao je čelnik Kim Jong-un, prema službenoj novinskoj agenciji KCNA.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Novi zakon u Sjevernoj Koreji: Sad smiju preventivno ispaliti nuklearno oružje

Novi zakon u Sjevernoj Koreji: Sad smiju preventivno ispaliti nuklearno oružje

Zdravstveni stručnjaci u zemlji vjeruju da će razine antitijela stečene tokom potvrđenog porasta slučajeva zaraze COVID-om u maju pasti do listopada, dodao je Kim.

U izvještaju KCNA od petka nije navedeno odakle dolaze vakcine.

Režim je prošle godine odbio isporuke vakcina AstraZenece koje je trebao primiti u okviru programa Covax Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zbog zabrinutosti oko nuspojava, ocijenio je južnokorejski think-tank.

Sjeverna Koreja, osiromašena i izolirana od početka pandemije, potvrdila je širenje omikron varijante prije otprilike četiri mjeseca. U augustu je Kim proglasio pobjedu nad virusom jer su službeno prijavljeni slučajevi pali na nulu.

Specijalizirana stranica sa sjedištem u Seulu NK News prenosi da je Pjongjang možda već primio vakcine od svog glavnog saveznika, Kine.

Prema državnim medijima, zemlja je zabilježila gotovo 4.8 miliona infekcija i samo 74 smrtna slučaja među svojih 26 miliona ljudi, a službena stopa smrtnosti je 0.002 posto.

Stručnjaci, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, već dugo dovode u pitanje statistiku Pjongjanga o COVID-u, kao i njegove tvrdnje da je epidemija pod kontrolom.

Sjeverna Koreja ima jedan od najgorih zdravstvenih sistema na svijetu, s loše opremljenim bolnicama, malo jedinica intenzivne njege i bez lijekova za liječenje COVID-a, kažu stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije