Sjeverna Koreja priznala pubunjeničke regije Donjeck i Lugansk

1
Fena
Sjeverna Koreja priznala pubunjeničke regije Donjeck i Lugansk
Foto: Twitter / Sin Hong-chol uručio potvrdu o priznanju ambasadorici DPR-a Olgi Makejevoj

Sjeverna Koreja priznala je danas dvije otcijepljene "narodne republike" u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija kao nezavisne države, saopćili su separatistički čelnik i ruska državna novinska agencija.

Ovim potezom Sjeverna Koreja postaje tek treća zemlja nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva otcijepljena entiteta, Narodnu Republiku Donjeck (DPR) i Lugansku Narodnu Republiku (LPR), u ukrajinskoj regiji Donbas.

U objavi na svom Telegram kanalu, čelnik DPR-a Denis Pushilin rekao je kako se nada "plodonosnoj saradnji" i povećanju trgovine sa Sjevernom Korejom, izoliranom državom s nuklearnim oružjem udaljenom više od 6 500 kilometara.

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Putin donio novu uredbu za stanovnike Ukrajine

Putin donio novu uredbu za stanovnike Ukrajine

Ambasada DPR-a u Moskvi objavila je na svom Telegram kanalu fotografiju ceremonije na kojoj je ambasador Sjeverne Koreje u Moskvi Sin Hong-chol uručio potvrdu o priznanju ambasadorici DPR-a Olgi Makejevoj, piše Reuters.

Ambasada Sjeverne Koreje u Moskvi potvrdila je u srijedu da je priznala nezavisnost oba entiteta, kasnije je izvijestila ruska novinska agencija TASS.

Rusija, koja podržava regije od 2014., priznala ih je uoči svoje invazije na Ukrajinu u potezu koji su Kijev i Zapad osudili kao nezakonit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije