Kijev pregovara sa zapadnim proizvođačima oružja o proizvodnji u Ukrajini

0
Hina
Kijev pregovara sa zapadnim proizvođačima oružja o proizvodnji u Ukrajini
Foto: Twitter / Oružje / Ilustracija

Kijev je u pregovorima sa zapadnim proizvođačima oružja o povećanju proizvodnje, uključivo u samoj Ukrajini, i mogao bi potpisati ugovore u narednim mjesecima, rekao je ukrajinski dužnosnik za Reuters.

Od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, Kijev se trudi osigurati oružje u rasponu od municije do raketnih bacača i projektila.

Dobio je podršku zemalja poput Sjedinjenih Država, Njemačke i Velike Britanije, a Serhij Bojev, zamjenik ministra za stratešku industriju u Ukrajini, rekao je da Kijev pregovara s proizvođačima iz Njemačke, Italije, Francuske i istočne Europe o njihovoj proizvodnji oružja u samoj Ukrajini.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

"U vrlo smo detaljnim razgovorima s njima. I sigurni smo da ćemo ugovore potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci", rekao je Bojev za Reuters na marginama "Paris Air Showa 2023.".

U maju je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao da zemlja sarađuje s britanskom odbrambenom komapnijom BAE Systems na uspostavi ukrajinske baze koja bi i proizvodila i popravljala oružje, od tenkova do topništva. Ugovor još nije potpisan.

U Parizu se Bojev sastao s proizvođačima dronova, od velikih međunarodnih odbrambenih kompanija do malih dobavljača. Odbio je reći s kojim se kompanijama sastao.

"Razgovaramo o različitim razinama saradnje. I neke od kompanija kažu da su spremne doći i investirati i proizvoditi bespilotne letjelice", rekao je.

Pregovori o proizvodnji bespilotnih letjelica mogli bi potrajati, ali Bojev je kazao da bi proizvodnja u Ukrajini mogla biti učinkovit način da se iskoristi postojeće stručno znanje o dronovima i otvore radna mjesta u zapadnoj i središnjoj Ukrajini.

Visoki izvor iz europske odbrambene industrije, koji nije želio biti imenovan, rekao je da bi europska pravila i standardi oko testiranja dronova mogli otežati kompanijama da pristanu proizvoditi i testirati dronove u Ukrajini.

Ali Bojev se nada da zemlja može privući strane proizvođače dronova i rekao je da bi ukrajinska vlada mogla ponuditi znatnu podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije