Kijev i Moskva postigli prvi dogovor: Uspostavlja se humanitarni koridor

3
Radiosarajevo.ba
Kijev i Moskva postigli prvi dogovor: Uspostavlja se humanitarni koridor
Foto: EPA / Pregovori između Rusije i Ukrajine

Druga runda pregovora između Ukrajine i Rusije upravo je završena.

Kijev i Moskva dogovorile su nastavak pregovora, a planirano je da treća runda pregovora bude održana što je prije moguće.

"Ukrajina i Rusija dogovorile su osiguravanje humanitarnih koridora za evakuaciju građana, isporuku hrane i lijekova", rekao je savjetnik šefa kabineta Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

On je također rekao da Kijev nije ostvario rezultate tokom pregovora na koje je ukrajinska strana računala.

Dodao je da su Ukrajina i Rusija razgovarale o prekidu vatre tokom evakuacije građana u onim područjima u kojima će se evakuacija odvijati.

Podsjetimo, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak prije početka sastanka rekao je da se pregovori održavaju u Bjelorusiji.

S ruske strane su jučer kazali da će na pregovorima razgovarati o prekidu vatre kako bi se napravio humanitarni koridor, a to je potvrdio i pomoćnik predsjednika Rusije i član delegacije koja pregovara s Ukrajinom Vladimir Medinski.

Ruske zahtjeve objavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov.

Rekao je da Rusija ima tri zahtjeva: Ukrajina se mora "demilitarizovati i denacifikovati", mora kao dio Rusije priznati Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine i mora formalno priznati dvije regije Donjeck i Lugansk kao samostalne države, što je Rusija učinila prije desetak dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije