Kharkiv pod žestokim napadom ruskih snaga

1
Radiosarajevo.ba
Kharkiv pod žestokim napadom ruskih snaga
Foto: X.com / Kharkiv u plamenu

Ukrajina je poslala pojačanja u svoju sjeveroistočnu regiju Kharkiv kako bi odbila ruski pokušaj probijanja lokalne odbrane, saopštile su vlasti, taktički manevar Moskve koji su ukrajinski zvaničnici očekivali već sedmicama kako se rat proteže u svoju treću godinu.

Intenzivno noćno granatiranje usmjereno je prema Vovčansku, u regiji Kharkiv, udaljenom manje od 5 kilometara od ruske granice, izjavio je regionalni guverner Oleh Syniehubov. Taj napad naterao je vlasti da započnu evakuaciju oko 3.000 ljudi.

Zatim, oko svitanja, ruska pješadija pokušala je probiti ukrajinske odbrane blizu Vovčanska, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, dodajući da je rasporedilo rezervne jedinice kako bi odbilo napad.

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Užas u Hrvatskoj: Muškarac nožem ubio starijeg čovjeka, ranio i jednu ženu

Ruski vojni blogeri rekli su da bi napad mogao označiti početak ruskih pokušaja da izdvoje "zonom bezbjednosti" koju je predsjednik Vladimir Putin obećao stvoriti ranije ove godine kako bi zaustavio česte ukrajinske napade na Belgorod i druge ruske granične regije.

Ukrajina je prethodno rekla da je svjesna da Rusija okuplja hiljade vojnika duž sjeveroistočne granice, blizu regija Kharkiv i Sumy. Dok su snage Kremlja pokrenule svoju najnoviju kopnenu ofanzivu u istočnoj Ukrajini, ukrajinski obavještajni zvaničnici rekli su da očekuju napad snaga Kremlja i na sjeveroistoku.

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy rekao je da je vojska njegove zemlje anticipirala napad i prilagodila svoj odgovor.

"Sada je žestoka borba u tom pravcu", citiran je Zelenskyy od strane ukrajinskog javnog emitera Suspilne.

Iako Rusija vjerovatno ne može zauzeti Kharkiv, drugi najveći grad Ukrajine, mogla bi prisiliti Ukrajinu da pošalje više vojnika u tu regiju, ostavljajući druge oblasti podložnijima napadima. Također, prisiljavanje ukrajinskih vlasti na evakuaciju civila vjerovatno će izazvati poremećaje i preusmjeriti resurse, prenosi France24.

"Cijeli grad je pod masovnim granatiranjem sada, nije sigurno ostati ovdje", rekao je šef administracije Vovčanska Tamaz Hambarishvili ukrajinskom Hromadskom radiju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine reklo je da se borba protiv ruskih sabotažnih i izviđačkih grupa nastavlja i tokom poslijepodneva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije