Kevin McCarthy poziva na formalnu istragu: Prijeti li opoziv Bidenu?

0
Radiosarajevo.ba
Kevin McCarthy poziva na formalnu istragu: Prijeti li opoziv Bidenu?
Foto: Twitter / Američki predsjednik Joe Biden

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy objavio je u utorak da poziva svoje komitete da otvore zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena, iako tek treba da dokažu navode da je on direktno profitirao na stranim poslovima svog sina.

Taj potez dolazi usred sve većeg pritiska s njegovog desnog boka da nastavi s istragom, uključujući i neke s njegove krajnje desnice koji su zaprijetili da će izbaciti McCarthyja s mjesta govornika ako ne preduzme dovoljno brzo u istrazi o opozivu. McCarthy također pokušava osigurati glasove u sklopu pregovora o održavanju finansiranja vlade nakon roka od 30. septembra kako bi se spriječilo zatvaranje.

"Ovo su optužbe za zloupotrebu ovlasti, opstrukciju i korupciju", rekao je kalifornijski republikanac u izjavi ispred svoje kancelarije na Kapitol Hilu. "Oni jamče dalju istragu Predstavničkog doma. Zato danas upućujem odboru našeg Doma da otvori zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena."

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Istrage koje je predvodio GOP tek treba da pruže bilo kakve direktne dokaze da je predsjednik imao finansijsku korist od stranih poslova Huntera Bidena.

On je rekao da su tokom proteklih nekoliko mjeseci "republikanci iz Doma otkrili ozbiljne i vJerodostojne optužbe o ponašanju predsjednika Bidena".

Republikanci, koji sada usko kontrolišu Predstavnički dom, optužili su Bidena da je profitirao dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. od stranih poslovnih poduhvata njegovog sina Huntera Bajdena. Još nisu iznijeli dokaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije