Kazahstan počeo kampanju cijepljenja - vlastitim cjepivom

Hina
Kazahstan počeo kampanju cijepljenja - vlastitim cjepivom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kazahstan je počeo kampanju cijepljenja protiv koronavirusa vlastitim cjepivom KazVakom koje je trenutačno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Kako je objavila državna televizija, 50.000 doza tog cjepiva u dvije doze koje je proizveo Državni institut za biološku sigurnost raspodijeljeno je diljem te srednjoazijske zemlje.

Ministar zdravstva Aleksej Coj cijepio se u toj prigodi prvom dozom u izravnom televizijskom prijenosu, rekavši da se "dobro" osjeća i da vlada pregovara s Turskom o nastavku proizvodnje.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev pohvalio je znanstveni uspjeh svoje zemlje koja se tako uvrstila među "nekoliko zemalja" svijeta koje su razvile svoje cjepivo protiv COVID-a.

Kazahstan je prva strana zemlja koja je na svom tlu proizvodila rusko cjepivo Sputnik V koje je dosad prevladavalo u njegovoj kampanji imunizacije protiv koronavirusa.

Od početka kampanje u februaru, cijepljena je svaka 20-a osoba u Kazahstanu, rekao je Coj.

Po službenim podacima objavljenim u ponedjeljak, više od 309.000 ljudi zaraženo je koronavirusom, a 3570 je umrlo u toj zemlji s 19 miliona stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije