Katedrala u Kelnu zamračena u znak protesta protiv antiislamskih demonstracija

Radiosarajevo.ba
Katedrala u Kelnu zamračena u znak protesta protiv antiislamskih demonstracija

Širom Njemačke održani su skupovi protiv tzv. islamizacije Evrope, a Njemačka je podijeljena između zagovornika ovakvih demonstracija i onih koji se protive takvom netolerantnom, ksenofobnom stavu uperenom protiv imigranata.

Jedna od ovih drugih je i katedrala u Kelnu, jedna od najpoznatijih crkava na tlu Njemačke, koja je u ponedjeljak ugasila svoja svjetla u znak protesta protiv ksenofobnih marševa, na simbolički način dočekavši desničarske demonstracije mrakom.

Svjetla su pogasili i Brandenburška kapija u Berlinu, gradski mostovi u Kelnu, kao i čuveni TV toranj u njemačkom glavnom gradu.

Uprkos ovom hvale vrijednom potezu, hiljade demonstranata protiv "islamizacije Zapada" okupile su se u Dresdenu, gradu u kojem je nastao ovaj pokret, kao i u Hamburgu, Minhenu i Stuttgartu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prije nekoliko je dana također pozvala naciju da se ne odaziva na ove skupove jer ih organizuju desničari koji "gaje mržnju u svojim srcima".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije