Katar poziva svijet: Zaustaviti ubijanje u Siriji, kaznite odgovorne za zločine!

Radiosarajevo.ba
Katar poziva svijet: Zaustaviti ubijanje u Siriji, kaznite odgovorne za zločine!
Foto: Al Jazeera / Rat u Siriji

Država Katar naglasila je značaj utvrđivanja odgovornosti, te privođenje međunarodnoj pravdi svih krivaca za kršenje ljudskih prava, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Siriji.

Piše: F. V.

Država Katar najoštrije je osudila odluku sirijskih vlasti da ne dozvole Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji o Siriji da uđu u tu zemlji kako bi obavili svoj mandat.

Na to je ukazao i zamjenik stalnog predstavnika države Katar za UN u Ženevi Abdullah Hamad Al Nuaimi tokom dijaloga sa predstavnicima Nezavisne međunarodne istražne komisije o Siriji, a u okviru 43. sjednice Vijeća za ljudska prava.

"Dok ulazimo u desetu godinu sirijske krize, danas slušamo još jedan izvještaj istražne komisije koje nam otkriva razmjere teških kršenja ljudskih prava i groznih zločina počinjenih nad sirijskim narodom. Izražavamo svoju osudu i zabrinutost zbog kontinuiranog pogoršanja ljudskih prava na sirijskim narodom, odnosno humanitarnih uvjeta na koje se ukazuje i u izvještaju. U takvim odnosima ne postoji vizija političkog rješenja. Nasuprot tome sirijski režim i njegovi saveznici insistiraju isključivo na vojnom rješenju i politici spaljene zemlje", kazao je Al Nuaimi.

Upozorio je da su civili i civilni objekti još uvijek glavna meta nasilja u Siriji. Posljedice su očite, posebno za žene, djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom.

Dodao je da, osim toga, sirijske snage i njihovi saveznici, kao i terorističke grupe, smatraju legitimnim metama bolnice, škole i kampove za izbjeglice.

"Ubijanje, uništavanje i raseljavanje u Siriji, posebno u gradu Idlibu, trebalo bi pobuditi globalnu moralnu i ljudsku savjest", rekao je Al Nuaimi.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme mjere protiv odgovornih za kršenje ljudskih prava i zločine, da zaštite sirijski narod, te da uz pritisak na sirijski režim okončaju vojne operacije i započnu istinski proces političke tranzicije temeljen na Ženevskoj deklaraciji (1) i Rezoluciji Vijeća sigurnosti 2254 kojom je usvojena i mapa puta za mirovni proces u Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije