Katar: Napadi na Al-Aqsu su isprovocirali dvije milijarde muslimana u Ramazanu

4
Radiosarajevo.ba
Katar: Napadi na Al-Aqsu su isprovocirali dvije milijarde muslimana u Ramazanu
Foto: Ins.ba / Ilustracija / Al Aqsa

Dr. Majed bin Mohammad Al Ansari, savjetnik katarskog premijera i ministra vanjskih poslova, te glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Države Katar, izjavio je da je ozbiljno i opetovano nasilje iza kojeg stoji, kako su naveli, izraelski entitet, u kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, te tekuća eskalacija na palestinskoj teritoriji, predstavljaju opasan razvoj događaja koji utječe na cijelu tu regiju.

Dr. Al Ansari je naglasio da je Al-Aqsa džamija i sveto mjesto za muslimane, a pokušaji da se status tog kompleksa promijeni „ne mogu se prihvatiti i predstavljaju kršenje svih relevantnih međunarodnih zakona i odluka“.

Katarski zvaničnik je pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme svoju odgovornost u pogledu zaštite prava palestinskog naroda, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Pojasnio je da je cilj Katara uvijek smirivanje eskalacije komunikacijom s različitim vlastima i stranama kako bi se, prije svega, zaštitili životi civila, ističući da je Ministarstvo vanjskih poslova Države Katara nakon napada izdalo oštro saopćenje, osuđujući akcije koje su isprovocirale više od dvije milijarde muslimana u ramazanu.

Također, objavili su još jedno saopćenje navodeći kako smatraju Izrael „jedinim odgovornim za nasilje u regiji“, ukazujući na napade Izraelaca u Gazi i južni Libanon.

Komentirajući mirovne inicijative u regiji, dr. Al Ansari je istaknuo kako Država Katar podržava svaki napor za postizanje mira u regiji i stabilnosti za jemenski narod, te da podupire napore Kraljevine Saudijske Arabije zbog njenog uvjerenja da se sporovi rješavaju mirnim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije