Hajrudin Somun o upadima u Al Aqsu: Noć Lejletul-kadr je zalivena krvlju muslimana

4
F. Vele
Hajrudin Somun o upadima u Al Aqsu: Noć Lejletul-kadr je zalivena krvlju muslimana
Foto: EPA/ Radiosarajevo.ba / Sukobi Palestinaca i izraele/Somunske policij

Sukobi Palestinaca i izraelske policije, kako je portal Radiosarajevo.ba izvještavao, nastavili su se i sinoć u svetoj muslimanskoj noći Lejletu-l-kadr, i to ispred Starog grada Jerusalema, dok je 90.000 muslimanskih vjernika obavljalo namaz u čuvenoj džamiji Al-Aqsa

Napadi su se dešavali i večeras. Izraelske snage sigurnosti intervenirale su nakon što su se Palestici okupili kod Damaščanskih vrata.

Ozbiljnost situacije potvrđuje saopćenje kojim se oglasio Bliskoistočni kvartet koji čine EU, Rusija, SAD i UN. Navode da "pomno nadziru situaciju u Istočnom Jeruzalemu, uključujući Stari grad i četvrt Sheikh Jarrah". Zabrinuti su zbog sukoba i nasilja, posebno na Brdu hrama gdje se nalazi džamija al-Aqsa, prenosi Jutarnji list.

Ugledni sarajevski novinar i diplomata Hajrudin Somum, autor djela "Palestinska Nakba", jednog od najboljih na temu Palestine napisanih na našim prostorima, pa i šire, ističe da je, suprotno svom smislu i duhu, najsvetija ramazanska noć Lejletu-l-kadr ove godine "zalivena krvlju muslimana".

"U Kabulu su to učinili sami muslimani, eksplozivom raznoseći tijela djevojčica kojima talibani po svom shvatanju islama ne dozvoljavaju da idu u školu. U Jerusalimu su muslimani bili žrtve izraelske policije koja se služi okupacionim zakonima da bi istjerala Palestince s njihovih posjeda i dala ih novim jevrejskim doseljenicima. Tako se Palestinci istiskuju iz Istočnog Jerusalima kako nikad ne bi mogao postati njihov glavni grad", govori Somun za Radiosarajevo.ba.

Rijetko kad je kao ovog ramazana, dodaje poznati autor, bilo toliko napetosti u odnosima Palestinaca i izraelskih okupacionih vlasti.

"Ističem ovo okupacioni, jer one to jesu, a ne kao što se i danas u svijetu, pa i po našim medijima, javlja da je došlo do novog palestinsko-izraelskog sukoba, a ne obratno. Nego mene više brine pasivan odnos arapskih zemalja i blago reagiranje, gotovo šutnja nove američke administracije", smatra Somun.

Petak je bio Dan Jerusalima koji je prvi proklamovao islamski Iran, ali ga većina Arapa upravo zbog toga ignoriraju.

"Sutra, u ponedjeljak, je takođe Dan Jerusalima po izraelskom kalendaru, pa se mogu očekivati još veći sukobi. Bogate arapske zalivske države su se zabavile sobom i svjetskim sportskim šampionatima koje priređuju, a Palestince su prepustili na milost Amerike i nemilost Izraela kakvog ga još uvijek vodi premijer Netanyahu", kaže Somun.

Komentirao je i reagiranje tzv. Bliskoistočnog kvarteta.

"Cinično čak zvuči zabrinutost koju su izrazile u svom saopštenju članice tzv. Bliskoistočnog kvarteta (EU, Rusija, SAD i UN) koje upozoravaju na opasnost koju predstavlja lansiranje raketa i slanje zapaljivih balona iz pojasa Gaze prema Izraelu kao i napadi na palestinsko poljoprivredno zemljište na Zapadnoj obali. Zna se da te balone iz Gaze šalju Palestinci, a za te napade na Zapadnoj obali se ne kaže da ih vrše jevrejske ultraortodoksne grupacije", zaključuje Somun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije