Katar donira 10 miliona dolara WHO-u za borbu protiv COVID-19

Radiosarajevo.ba
Katar donira 10 miliona dolara WHO-u za borbu protiv COVID-19

Zamjenik predsjednika Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Države Katar, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, objavio je u subotu da je Država Katar obećala donirati 10 miliona američkih dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kako bi podržala brzo pronalaženje opreme za testiranje i liječenje, te vakcine za COVID-19, uz prethodno doniranih 20 miliona američkih dolara Globalnoj alijansi za vakcine i imunizaciju (GAVI). 

On je tokom svog učešća u kampanji vezanoj za COVID-19, koja je održana putem video linka od strane neprofitne organizacija Global Citizen, izjavio da je Država Katar ponosna što podržava kampanju „Globalni cilj: Ujedinimo se za našu budućnost“. 

Izrazio je zahvalnost Države Katar Evropskoj komisiji i organizaciji Global Citizen za partnerstvo u kampanji. 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Katara potvrdio je da pandemija koronavirusa „nije samo testiranje spremnosti zdravstvenih i obrazovnih sistema, te naše ekonomije, nego i testiranje ljudskih principa i sposobnosti brzog reagiranja, uz sposobnost da se brzo odgovori na izazove time što će se pokazati globalna solidarnost“. 

Dodao je da danas, više nego ikada, treba umnogostručiti međunarodnu podršku i političko opredjeljenje kako bi se osiguralo da svi imaju pristup testovima, liječenju i vakcini za COVID-19 , saopćeno je iz Ambasade Države Katar u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije