Karl Nehammer: 'Nema brze procedure za ulazak u EU za zemlje poput Ukrajine'

0
AA
Karl Nehammer: 'Nema brze procedure za ulazak u EU za zemlje poput Ukrajine'
Foto: EPA / Austrijski kancelar Karl Nehammer

Austrijski kancelar Karl Nehammer otvoreno je odbacio brzo pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji, ali je podržao pristupanje država Zapadnog Balkana bloku.

Za zemlje poput Ukrajine "neće postojati brza procedura" za ulazak u EU, rekao je Nehammer u svom obraćanju na Samitu Evrope u Salzburgu u nedjelju naveče, objavio je lokalni dnevnik Kronen Zeitung.

"Potrebno je da postoje jednaki uslovi za igru, jer evropska zajednica mora sebe shvatiti ozbiljno kroz okvire članstva koje postavila sama sebi", rekao je Nehammer.

Svaka čast: Divanhana dobila nagradu za najbolji bend na svijetu!

Svaka čast: Divanhana dobila nagradu za najbolji bend na svijetu!

On je dodao da će Beč ostati "snažan i pouzdan partner država Zapadnog Balkana u postizanju jednakih uslova za članstvo u EU".

Nehamer se založio da zemlje zapadnog Balkana što prije budu primljene u Evropsku uniju. Naglasio je da su austrijske kompanije su među najvećim investitorima u regionu.

"EU mora da dobije konkurenciju sa drugim zemljama, na primjer u Srbiji, u pozitivnom smislu", dodao je on.

Prema Nehammerovim riječima, Kina je u procesu razvoja jačeg prisustva na zapadnom Balkanu.

"Evropa ne treba da bude naivna pred ovakvom situacijom", naglasio je kancelar.

U Salzburgu se održava godišnja konferencija o aktuelnim evropskim temama koje se tiču budućih strategija i izazova za politiku i biznis.

Konferenciju organizuje Institut regiona Evrope (IRE), koji je osnovan 2004. godine sa ciljem stvaranja foruma za evropske regije, opštine i kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije