Kaliforniji zbog suše prijeti obaveza isključenja vode

1
AA
Kaliforniji zbog suše prijeti obaveza isključenja vode
FOTO: AA / Ljeto će pokazati hoće li lokalizovani pristup izdržati / Ilustracija (Na slici nije događaj iz teksta)

Guverner Kalifornije Gavin Newsom upozorio je na mogućnost uvođenja obaveznih isključenja vode obzirom da se najmnogoljudnija američka država bori sa sve većom sušom, koja traje već tri godine, javlja AA.

Newsom je tu mogućnost najavio tokom sastanka s glavnim državnim agencijama za vodu, koje opslužuju oko dvije trećine od 40 miliona stanovnika.

Pozvao je kompanije da preduzmu agresivnije mjere za čuvanje vode i borbu protiv suše. On se suzdržao od izdavanja naredbi na nivou cijele države za rješavanje krize, očekujući lokalni odgovor.

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Ljeto će pokazati hoće li lokalizovani pristup izdržati, a Newsom očekuje "značajno smanjenje korištenja vode u cijeloj državi" ili će se u suprotnom suočiti s obaveznim ograničenjima na nivou cijele države.

Kalifornija obično prima većinu svojih godišnjih oborina u prva tri mjeseca u godini, ali ova godina je bila posebno suva s najmanjom količinom padavina.

Rekordno niski nivou vode i iznadprosječne temperature izazivaju strah uoči ovogodišnje sezone požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije