Dijelovi Španije zahvaćeni vrućinama, temperature dostigle 40 stepeni

1
Fena
Dijelovi Španije zahvaćeni vrućinama, temperature dostigle 40 stepeni
FOTO: AA / Velike vrućine / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

U velikim dijelovima Španije u petak je proglašen meteoalarm, dok se intenzivna vrućina počela širiti zemljom, stvarajući nelagode građanima u najvišim majskim temperaturama u posljednje dvije decenije.

Masa vrelog, suhog zraka koja je donosila prašinu iz sjeverne Afrike povisila je temperature za skoro 15 stepeni iznad prosjeka, dok je živa u termometru porasla na 40 stepeni Celziusa u nekim dijelovima zemlje.

Državni meteorološki zavod saopćio je kako se očekuje da će “neuobičajene i ekstremne” temperature doživjeti vrhunac u subotu.

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

"To će vjerovatno biti među najvišim temperaturama u maju zabilježenim u 21. stoljeću", izjavio je portparol zavoda Rubén del Campo.

Do petka je već postavljeno nekoliko rekorda. U južnom španskom gradu Jaénu temperatura je porasla na 38,7 stepeni Celziusa – za 15 stepeni više od sezonskog prosjeka – u rekordu za mjesec maj. U centralnom gradu Cuenca, najniža dnevna temperatura iznosila je 19,5 stepeni Celziusa, za dva stepena više od prethodnog majskog minimuma.

"Šta stoji iza svega ovoga? Klimatske promjene, očigledno antropogenske, stvorene emisijom stakleničkih gasova povezanom s ljudskom aktivnošću", izjavio je Del Campo, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije