Kako su ukrajinske trupe ulicu u Buči pretvorili u groblje ruskih tenkova

9
Radiosarajevo.ba
Kako su ukrajinske trupe ulicu u Buči pretvorili u groblje ruskih tenkova
Foto: Twitter/ Defence of Ukraine / Dio snimka iz Buče

Avenija u predgrađu ukrajinskog grada Buče postala je jedno od prvih groblja za nade Rusa da će uspjeti opkoliti Kijev pa ući u njega te potom s vlasti maknuti predsjednika Volodimira Zelenskog, piše BBC.

One su tamo sahranjene nekoliko dana nakon što je 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu. Ukrajinski su vojnici uništili kolonu ruskih tenkova i oklopnih vozila dok je na putu prema Kijevu prolazila kroz Buču.

Bila je to jedna od prvih zasjeda koje su Ukrajinci priredili Rusima. Ukrajinske su trupe ruskima tokom rata u Ukrajini koji je u nedjelju ušao u 39. dan priredile nebrojeno mnogo upravo takvih sačekuša.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Novinari BBC-ja u Buču su u petak ušli u trenutku kada su je Rusi počeli napuštati. Kremlj se, naime, odlučio fokusirati na istočnu frontu rata, a povlačenje iz Buče okarakterizirao je kao racionalno i smireno.

Moskva kaže da je u središnjem dijelu Ukrajine napravila sve što je htjela, no to se nikako ne može provjeriti. Zauzimanje Kijeva navodno nikada nije bilo dio ruskog plana.

Ono što jeste provjerljivo je da Ukrajinci Rusima nisu dopustili da okupiraju glavni grad njihove zemlje. Groblje tenkova u spomenutoj aveniji Buči uvjerljivo pobija tvrdnje Kremlja.

BBC navodi da je Rusima nakon tri sedmice ratovanja nestalo snage te da avenija u Buči objašnjava zašto, piše Jutarnji list.

Elitne ruske postrojbe u grad su ušle u oklopnim vozilima koja su dovoljno lagana da ih se može razmještati letjelicama. Došli su s aerodroma kod Hostomela. Rusi su taj strateški važan punkt zauzeli prvog dana invazije. Ukrajinci su čak u tom porazu pružili zapažen otpor. Hladan tuš Ruse je dočekao u Buči.

Avenija u kojoj se nalaze spaljeni ruski tenkovi i oklopna vozila uska je ravna - idealno mjesto za zasjedu. Svjedoci kažu da ukrajinski vojnici ruske napali dronovima Bayraktar turske proizvodnje.

Na licu mjesta su navodno bili i volonteri iz postrojbi Teritorijalne odbrane Ukrajine.

Kako god da im je to uspjelo, Ukrajinci su prvo onesposobili vozila na čelu i začelju kolone te tako zarobili ostale. Olupine ruskih vozila još su uvijek u toj ulici. Remeni puni čahura topovske municije kalibra 30 milimetara i mnogo komada opasnog te oštećenog eksploziva rasuto je po travi u blizini kolnika.

Kada su naslutili da se u Buči neće dobro provesti, mlađi pripadnici ruskih snaga dali su petama vjetra. Preklinjali su da ih se ne preda Teritorijalnoj odbrani.

"Bilo mi ih je žao. Toliko su mladi bili, osamnaestogodišnjaci, dvadesetgodišnjaci. Životi su bili još bili pred njima", rekao je za BBC 70-godišnji muškarac koji se novinarima predstavio kao "stric Hriša".

Čini se, međutim, da Rusi nisu bili tako blagonakloni kada su se povlačili iz Buče. Nakon što su ušli u grad, ukrajinski su vojnici u spomenutoj ulici uočili najmanje 20 tijela.

Nekima su ruke bile vezane iza leđa. Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk rekao je da je u masovnoj grobnici u gradu pokopano 280 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije