I pored ruskih prijetnji odlučno žele ući u NATO: "Suočićemo se sa posljedicama"

3
Radiosarajevo.ba
I pored ruskih prijetnji odlučno žele ući u NATO: "Suočićemo se sa posljedicama"
Foto: Arhiv / NATO zastava

"Vojna agresija Rusije u Ukrajini primorala je Finsku da preispita svoju bezbjednosnu politiku", smatra finska premijerka Sana Marin i dodaje da "Rusija nije susjed kakav smo mislili da jeste".

Svaka odluka o traženju članstva u NATO-u morala bi da bude donijeta "temeljno, ali brzo, u suštini - ovog proljeća", rekla je premijerka.

Ona je rekla da će se Finska suočiti sa posljedicama i ako odluči da traži pristupanje alijansi ili odluči da ostane van njega, prenose finski mediji.

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Premijerka je rekla da će otkriti svoj lični stav o NATO-u dok se budu odvijale rasprave o članstvu u narednim sedmicama, prenosi B92.

"Ako bi predsjednik ili ja izneli čvrsta mišljenja o ovom pitanju, to bi bio kraj debate... Vjerujem da je veoma važno da sve centralne institucije Finske budu uključene u tekuću debatu", rekla je ona.

Marin je takođe naglasila da joj nije poznato da se bilo koja sadašnja članica NATO-a protivi potencijalnoj kandidaturi Finske.

I predsjednik Finske Sauli Ninisto kaže da bi široka podrška NATO-u izražena u nedavnim istraživanjima javnog mnjenja mogla da otvori put za pridruživanje vojnom bloku koji predvode SAD bez referenduma.

"NATO mora da zna da postoji podrška naroda. Po mom mišljenju, to već imamo", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije