Kako je Zimbabve od žitnice Afrike postao siromašan

Fena
Kako je Zimbabve od žitnice Afrike postao siromašan
Od žitnice Afrike do zemlje u haosu, država Zimbabve je imala svoj zlatni period nakon čega je, pod dugogodišnjim diktatorom Robertom Mugabeom, postala 22. najsiromašnija država na svijetu prema statistikama iz 2017. godine, piše britanski Telegraph.

Nekada veliki izvoznik hrane, danas je ova država primorana da uvozi svu hranu, a za to vrijeme zemljom vlada glad. Nezaposlenost iznosi oko 80 posto. Od 1994. godine prosječni očekivani životni vijek se smanjio s 57 na 34 godine.

Borac protiv kolonijalizma i bivši militant Robert Mugabe postao je premijer Zimbabvea 1980. godine. On je izabran da izvede tada mladu nezavisnu državu na put demokratije nakon 14-godišnje pobune protiv britanske Krune.

Međutim, u 37 godina vladavine koje su uslijedile Mugabe će se pokazati kao jedan od najnemilosrdnijih vladara u modernom svijetu.

U roku od samo sedam godina Mugabe je od premijera postao doživotni predsjednik države. Sistematski je uništavao bilo koji vid opozicije i često je upotrebljavao silu kako bi izašao na kraj s protivnicima.

Veći dio "prljavog posla" Mugabe je prepuštao svojim simpatizerima, ratnim veteranima odanim režimu.

Oni su vrlo često znali napadati i ubijati farmere bijelce prije nego što bi im zaplijenili zemljište.

Dobit od poljoprivrede je naglo pala, a dramatično slabljenje ekonomije Zimbabvea dovelo je narod države na rub siromaštva i gladi.

Postepeno je ove promjene počela primjećivati međunarodna zajednica nakon čega su uslijedile sankcije Evropske unije i Amerike protiv Mugabea.

SAD su proglasile Zimbabve za jednu od šest država u svijetu koje predstavljaju "baze tiranije". Kraljica Engleske je oduzela Mugabeu titulu viteza koju mu je dala 1994. godine.

Narod Zimbabvea se ponadao da će doći do promjena nakon izbora 2008. godine. Morgan Tsvangirai bio je na čelu stranke koje se usudila usprotiviti Mugabeu.

Međutim, uslijedilo je nasilje na ulicama i protesti, a međunarodni posmatrači su ocijenili da je došlo do izborne prevare nakon Mugabeove ponovne pobjede.

Do 2008. godine hiperinflacija je rezultirala dubokom ekonomskom krizom, jer je centralna banka Zimbabvea odštampala milijarde dolara kako bi finansirala vojne kampanje i potplatila korumpirane političare.

Mnogi stanovnici Zimbabvea su sami sebe ironično nazivali izgladnjelim milijarderima. Štruca hljeba bi često koštala milione zimbabveanskih dolara.

Prošle godine više hiljada demonstranata je protestovalo protiv Mugabea u najvećim protestima u toj državi u toku jednog desetljeća.

Sada, više od dvije decenije nakon što je Robert Mugabe preuzeo vlast, Zimbabve je od nezavisne države sa budućnošću ispunjenom ekonomskim prosperitetom, postala jedna od najproblematičnijih država na afričkom kontinentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije