Kako je dobiti COVID u državi u kojoj ga službeno nema: Jeziva priča iz Turkmenistana

4
Radiosarajevo.ba
Kako je dobiti COVID u državi u kojoj ga službeno nema: Jeziva priča iz Turkmenistana
Foto: EPA-EFE / Gigantski prizor predsjednika

Turkmenistan je jedna od rijetkih zemalja, uključujući Sjevernu Koreju, koja tvrdi da u njoj nema slučajeva koronavirusa. No, izvještaji sugeriraju da ova zemlja prolazi kroz treći i vjerojatno najjači val pandemije COVID-19.

Sayahat Kurbanov se gušio. Nije imao zraka kao da trči maraton, a bol u prsima bila je nepodnošljiva. Imao je sve simptome koronavirusa. Problem je bio, piše BBC, što se nalazio u Turkmenistanu, gdje pacijenti poput njega  - službeno ne postoje.

Kad je prošlog mjeseca nazvao hitnu pomoć, doktor mu je rekao da ima upalu pluća i da treba hitno u bolnicu. Kurbanov (to nije njegovo pravo ime) je znao da su doktori u zemlji slučajeve COVID-a nazivali upalom pluća.

Zaokret poljske vanjske politike: Njemačka nije neprijatelj

Zaokret poljske vanjske politike: Njemačka nije neprijatelj

Na putu do bolnice Kurbanov je uspio nazvati kliniku u kojoj je nekoliko dana ranije obavio COVID test. "Pozitivno je", čuo je tihi glas kako govori. "Šta je pozitivno?" povikao je, "je li COVID?". "Da", stigao je odgovor.

Drama u bolnici

Tek kasnije je otkrio da vam u Turkmenistanu nikada ne daju papir ako ste pozitivni na test. Prva bolnica u koju su otišli odbila ga je primiti jer je bila puna.

"Skoro sam umro na putu", ispričao je Kurbanov. "Nedostatak zraka... virus je tako brzo napredovao. Počeo sam udarati u prozor i vikati 'molim vas, stanite, ne mogu disati'. Dali su mi kisik, ali to nije puno pomoglo."

I sljedeća bolnica odbila ga je primiti, ovaj put jer joj je bilo zabranjeno primati pacijente koji nisu registrirani u glavnom gradu, Ashgabatu.

"Počeo sam paničiti. Pitao sam doktora: 'Šta da radim? Hoću li umrijeti?"

Nazvao je doktora kojeg je poznavao i molio za pomoć. Nakon brojnih telefonskih poziva i žustrih razgovora na kraju je primljen. Njegovo se stanje nije promijenilo pet dana.

"Nisam mogao udahnuti - kao da je sve u meni zalijepljeno. Imao sam napade panike jer nisam mogao disati. Kao da sam zaronio pod vodu i nisam mogao isplivati na površinu."

Molio je medicinske sestre da mu daju nešto za ublažavanje boli. Odlazak u bolnicu nije uvijek garancija za liječenje u Turkmenistanu, kaže Kurbanov. Ljekari rutinski ignoriraju pacijente, a medicinske sestre ih ne provjeravaju osim ako neko s visokog položaja ne nazove prave ljude.

Bolnica se također borila i s nedostatkom osoblja - nekoliko medicinskih sestara se brinulo za više od 60 ljudi. Bilo je trenutaka kada je čistačica davala injekcije, otkrio je.

Medicinske sestre pričale su mu o pacijentima koji su umirali pred njima jer nije bilo dostupnih respiratora, a aparati za kisik nisu radili. Doktori su nekoliko puta mijenjali liječenje Kurbanova. Potrošio je oko 2000 dolara na lijekove i mito, što je ogromna svota u Turkmenistanu, a otpušten je nakon 10 dana.

Turkmenski mediji sa sjedištem u inostranstvu izvještavaju o trećem valu pandemije, ali gotovo svi u zemlji se o tome boje govoriti. Na web stranici Turkmen.news identificirano je više od 60 ljudi koji su umrli od COVID-a od početka pandemije.

Turkmenske vlasti ne otkrivaju slučajeve koronavirusa. Predsjednik Gurbanguly Berdymukhammedov, bivši stomatolog, koristi sliku zdrave nacije kao jezgru državne propagande. Priznati da je zemlja pogođena pandemijom moglo bi narušiti legitimitet njegova režima. Međutim, jedan slučaj prošle godine umalo je uništio zataškavanje.

Turskom diplomati u Ashgabatu pozlilo je. Kemal Uckun imao je tipične simptome koronavirusa: bol u prsima, znojenje, groznicu. Dijagnosticirana mu je upala pluća. Njegova supruga Guzide Uckun poslala je rendgenske snimke pluća u turske bolnice i svi su potvrdili da ima COVID-19.

"Umiremo od prašine"

Očajnički je pokušala vratiti Uckuna u Tursku, ali su turkmenske vlasti navodno odbile dopustiti medicinski opremljen avion da ga izleti. Dozvola je izdana samo nekoliko sati nakon njegove smrti. Tijelo gospodina Uckuna balzamirano je pa forenzičari kasnije nisu mogli pronaći tragove koronavirusa...

Turkmenske vlasti uvele su neke mjere karantene kako bi zaustavile širenje bolesti. No, vlada inzistira da, zahvaljujući svojim "preventivnim koracima", zemlja nema koronavirus.

Niko od osoblja u bolnici u kojoj je bio Kurbanov nije upotrijebio riječi COVID ili koronavirus. "Rekli bi 'ovaj virus' ili 'ova bolest'", ispričao je. "Ja bih ih pitao - zašto ne kažete šta je to? Je li COVID? Šutke bi kimnuli glavom."

Dok je bio u bolnici, Kurbanov je primio tekstualnu poruku od vlade sa zdravstvenim upozorenjem. Pozvali su ljude da nose maske za lice zbog - prašine u zraku.

"Umiremo li od prašine?", upitao je. "Pustiće ljude da umru, ali nikada neće priznati da imaju COVID."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije