Kako izgleda transport statue Ramzesa II, teške 83 tone i visoke deset metara

Radiosarajevo.ba
Kako izgleda transport statue Ramzesa II, teške 83 tone i visoke deset metara
Čak i u 21. stojeću egipatski faraoni putuju sa stilom. Vojni orkestar, vojna straža i visoke zvanice ispratile su statuu Ramzesa II na svoj četvrti put u 3.200 godina njene historije.

Statua je putovala 400 metara, a transportovali su je specijalisti, inžinjeri i graevniski radnici. Od skladišta od Velikog egipatskog muzeja udaljenost je 400 metara, a ovo prebacivanje statue u muzej koštalo je Eigpat 770.000 dolara.

Statua je teška 83 tone i visoka nešto više od devet metara. Svako pomjeranje statue je izuzetno zanimljivo javnosti i opasno zbog njene neprocijenjive vrijednosti i veličine zbog koje je teško prebaciti s jedne lokacije na drugu.

Statua od granita prebačena je u posebnom metalnom kavezu koji leži na dvije prikolice, a koje vuče narandžasti kamion ukrašen egipatskom zastavom.

Ramzes veliki smatra se najmoćnijim faraonom drevnog Egipta. Vladao je od 1279. do 1213. godine prije Krista. Smatra se da je vodio brojne velike bitke, a najpoznatija je Bitka kod Kadeša, kada je zamalo izbjegao smrt u borbi sa Hetitskim carstvom. Zanimljivo je da je nakon ove bitke potpisan i mirovni sporazum za koji se smatra da je prvi u historiji ljudskog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije