Kako će vlada Njemačke reagovat nakon izbora? Kombinacije su razne

0
DW
Kako će vlada Njemačke reagovat nakon izbora? Kombinacije su razne
Foto: Pexels / Ilustracija / Anketa u Njemačkoj

Francuski predsjednik Emanuel Macron reagovao je odmah. Poslije poraza koji je njegov partijski savez pretrpio na evropskim izborima, on je u nedjelju uveče raspisao nove izbore za Nacionalnu skupštinu, odnosno francuski parlament.

I njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) je poslije evropskih izbora shvatio da su takozvane „semaforske stranke" (SPD, Zeleni i Liberali) koje sačinjavaju njegovu saveznu vladu očigledno izgubile. Socijaldemokrate su sa 13,9 posto ostvarile najgori rezultat ikada na nekim nacionalnim izborima. Zeleni su pali na 11,9 posto. Liberali (FDP) su dobili 5,2 posto.

Katastrofa sa najavom

Troje od četvoro građana Njemačke nezadovoljno je saveznom vladom, a podrška strankama koje je sačinjavaju odavno je na niskim granama. Situacija se još više pogoršala na ovim evropskim izborima. Čak je i djelimično desničarsko-ekstremistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) prošla bolje sa 16,5 posto osvojenih glasova.

Otkriven identitet napadača koji je ranio policajca ispred Ambasade Izraela u Beogradu

Otkriven identitet napadača koji je ranio policajca ispred Ambasade Izraela u Beogradu

Jasni pobjednik izbora su Demokršćani, savez CDU i CSU, koji su zajedno dobili oko 30 posto. Njihov plan da glasanje za Evropski parlament predstave kao nacionalne izbore se isplatio. „Još jedan razlog da glasate za CDU "semafor"  to je bila jedna od poruka sa plakata CDU poslednjih dana pred evropske izbore.

Novi izbori kao u Francuskoj?

Lideri CDU Friedrich Merz i CSU Markus Söder pozivaju na nove izbore u Njemačkoj. Evropski izbori su bili „glasanje o semaforskoj koaliciji" i "jasno izglasavanje nepovjerenja" kancelaru, rekao je Söder u Minhenu. Scholz, dodao je, više nema ni legitimitet, niti uživa povjerenje među stanovništvom. "Olaf Scholz je kralj bez zemlje. A ako vladajuća semaforska koalicija jednostavno nastavi kao do sada, to će, kaže Söder, "duboko frustrirati ljude". 

Uprkos nezadovoljstvu – redovni izbori 2025.

Ali, vanredni izbori za semaforsku koaliciju ne dolaze u obzir. Portparol vlade Steffen Hebestreit naglasio je u ponedjeljak da se o tome nije razmišljalo „ni sekunde". U Njemačkoj se očekuje da slijedeći saziv Bundestaga bude izabran redovno, na jesen 2025. godine. „Planiramo da to na taj način i sprovedemo", rekao je Hebestreit. Planirano je da vlada potraje četiri godine.

Njihova odluka je takva vjerovatno i zbog činjenice da bi njemački kancelar – za razliku od francuskog predsjednika na vanrednim izborima vjerovatno izgubio. Makrona direktno bira narod i na funkciji je do 2027. godine, dok njemačkog kancelara bira većina poslanika u Bundestagu.

Novi izbori: rizik za SPD, Zelene i Liberale

Iz razloga političke stabilnosti, u Njemačkoj nije tako lako raspustiti Bundestag i raspisati vanredne izbore. Preduslov je da kancelar više nema većinu poslanika iza sebe u parlamentu. Scholz bi u tom slučaju mogao da zatraži od saveznog predsjednika da raspusti Bundestag i raspiše nove izbore. 

Ali SPD, Zeleni i Liberali za to nemaju nikakvog interesa. Pored gubitka vlade, brojni poslanici bi vjerovatno morali da strahuju i da više neće biti izabrani u Bundestag.

Tenzije u vladajućoj koaliciji

Postavlja se pitanje da li je strah od gubitka vlasti dovoljan da se prevaziđu centrifugalne sile i problemi u vladajućoj koaliciji. Odnos SPD, Zelenih i Liberala odavno nije dobar.

Politički sporovi su svakodnevni i stalno se potvrđuje da su politički interesi dvije fundamentalno ljevičarske stranke i jedne ekonomski-liberalne stranke veoma različiti. 

Evropski izbori: spor u koaliciji nanio štetu

Za generalnog sekretara SPD-a Kevina Kinerta, to je jedan od razloga za loš rezultat njegove stranke na evropskim izborima kako je rekao nakon sastanka Izvršnog odbora SPD-a u Berlinu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je to tako i zbog toga kako same vladajuće stranke gledaju na semaforsku koaliciju.

Članice koalicije su posljednjih mjeseci u više navrata naglašavale da njihov rad mora biti bolji, konstruktivniji i ciljaniji, ali gotovo ništa nije postignuto i Kinert sve više shvata da se ti sukobi neće sretno riješiti. "Malo je vjerovatno da će se sutra sve to smiriti, ako se svi udruže", kaže on.

Budžet za 2025: rupa od milijardu dolara i kočnica zaduživanja

U stvari, spor će se vjerovatno još više rasplamsati. Vlada planira da 3. jula predstavi nacrt saveznog budžeta za 2025. godinu. Pritom u kalkulacijama o prihodima i rashodima države postoji ogromna rupa koja se mjeri milijardama. O tome kolika je ona zaista, savezni ministar finansija i lider FDP-a Christian Lindner i dalje šuti.

Procjene se kreću od 25, do 50 milijardi eura ( oko 100 milijardi KM). Lindner želi da uštedi novac prije svega na socijalnim davanjima i tako nastavi da se pridržava odredbe o "kočnici zaduživanja". To pravilo je upisano u Osnovni zakon (ustav Njemačke) i ono predviđa da država može da troši samo onoliko novca koliko prihoduje. Međutim, mnogi u SPD-u i među Zelenima želeli bi da suspenduju dužničku kočnicu i da svježim kreditima zapuše rupe u budžetu.

Uloga Liberala u održavanju vladine većine

Lindner je još prije evropskih izbora zaprijetio da će svako ko želi da suspenduje kočnicu zaduživanja morati da potraži drugu većinu u parlamentu. Za njegovu stranku je fiskalna disciplina politički kredo i ona ne može sebi da dozvoli da od toga odstupi. Drugim riječima, Liberali bi u tom slučaju vjerovatno napustili koaliciju.

Kancelar Scholz to zna i on apsolutno želi da održi koaliciju na okupu. Zato se izričito slaže s Lindnerom po pitanju kočnice zaduživanja – na veliku žalost njegove SPD, u kojoj se zbog toga i prije evropskih izbora glasno gunđalo. „Nije moguće da se uštedi 30 ili 40 milijardi iz saveznog budžeta", govorio je na primjer kopredsjednik SPD-a Lars Klingbeil. 

Budućnost semaforske koalicije

Sada, poslije evropskih izbora, vodeće socijaldemokrate biće samo još glasnije. Sigurno je da nećemo podržati bilo kakve rezove koji ugrožavaju socijalnu koheziju, rekao je generalni sekretar Kinert. On kaže da ne može da zamisli „nikakav scenario" u kojem bi SPD pristala na takav budžet. „Čista socijaldemokratija, više SPD-a u koaliciji"  to su zahtjevi koji se iz centrale stranke upućuju kabinetu kancelara. Da li Scholz to može da primijeni?

Njegov dosadašnji pristup je bio da poentira sa oprezom i da se profiliše kao medijator u sukobima. Na evropskim izborima se na primjer predstavljao kao "mirovni kancelar", ali to očigledno nije uspjelo.

Scholz – demonstrativno miran

Olaf Scholz nakon poraza na izborima ne djeluje ni depresivno, ni zamišljeno. Kao da se ništa nije desilo, on je u noći nakon glasanja opušteno prošetao po izbornom štabu SPD-a i pravio selfije sa svojim stranačkim drugovima.

Kriza još jednom pokazuje da Scholz nije tip osobe koja djeluje naprečac. Naprotiv. Ni otpor, ni poraz ga nikada nisu zaustavili. To se više puta pokazalo u njegovoj političkoj karijeri dugoj više od tri decenije. Kada bi pao, ustao je i nastavljao dalje.

FDP i Zeleni poslije evropskih izbora

Ali, ni lider FDP-a Christian Lindner ne pokazuje spremnost na kompromis. U poređenju sa saveznim izborima 2021. godine, njegovi Liberali jesu izgubili, ali su u poređenju sa evropskim izborima 2019. u stvari malo poboljšali svoj rezultat. Linder to tumači kao "snažan signal stabilizacije koji želimo i politički da iskoristimo".

Kad se tome dodaju još i Zeleni, možda se može zamisliti šta sve čeka semaforsku koaliciju. Lider stranke Zelenih Omid Nouripour upozorava koalicione partnere da moraju da vode računa o tome da „mi zemlju stavljamo ispred stranačkih boja". To posebno važi za predstojeće pregovore o budžetu. Nouripour tome dodaje, gotovo molećivo, da nema smisla „nastaviti da se spor vodi javno", piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije