Južnokorejski mediji: 'Kim šuti o tragediji na jugu zemlje, ima puno mrtvih...'

1
Radiosarajevo.ba
Južnokorejski mediji: 'Kim šuti o tragediji na jugu zemlje, ima puno mrtvih...'
Foto: EPA - EFE / Kim Jong Un

Sjevernokorejski brod pun vojnika navodno se prevrnuo prošlog mjeseca u vodama u južnom pograničnom području te zemlje, a prema procjenama pritom je poginulo 90 osoba, javila je južnokorejska televizijska kuća TV Chosun.

Južnokorejski medij se pozvao na procjenu južnokorejskih obavještajnih službi te je u ponedjeljak izvijestio da je nesreća, do koje je navodno došlo početkom maja, dovela do "znatnih unutrašnjih previranja" u vojnim strukturama Sjeverne Koreje, kako javlja Newsweek.

Kako je obavijestila južnokorejska televizija, "veliki brod" je prevozio više od 130 radnika, koji su svi mobilizirani iz vojske, a potonuo je u rijeci dok je prevozio tu skupinu na posao izgradnje pograničnih utvrda na istoku zemlje.

EURO 2024 | Evo kada i u kojem terminu se igraju utakmice polufinala Europskog prvenstva

EURO 2024 | Evo kada i u kojem terminu se igraju utakmice polufinala Europskog prvenstva

U ovom se izvještaju povezuju posljedice tog brodoloma s "nedavnim provokacijama" Pjongjanga usmjerenih prema Seulu, uključujući lansiranja projektila, slanje balona sa smećem preko granice dviju Koreja i ometanje GPS-a u zapadnim vodama oko poluotoka.

Sjeverna Koreja - za koju se navodi kako je malo vjerojatno da će otkriti povezanost događanja - nije izvijestila ni o kakvim incidentima koji bi odgovarali detaljima u izvještaju, a konzulat Pjongjanga u Pekingu nije odgovorilo na zahtjeve za komentar, prenosi Newsweek.

Kim do kraja zatvorio vrata jednoj zemlji: 'Donijet ćemo hrabru odluku i promijeniti historiju'

Kim do kraja zatvorio vrata jednoj zemlji: 'Donijet ćemo hrabru odluku i promijeniti historiju'

Također, Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje nije objavila nikakve slične procjene u svojim obavještajnim izvješćima o Sjeveru, a južnokorejska obavještajna služba, kako se navodi, nije bila dostupna za komentar nakon radnog vremena.

Prošlog mjeseca je TV Chosun, također pozivajući se na vladine izvore, objavila da je u velikoj sjevernokorejskoj kibernetičkoj operaciji hakirala osobnu komunikaciju viših odbrambenih dužnosnika Južne Koreje, uključujući one Ministarstva odbrane i Združenog stožera. Napad su kasnije potvrdili policija i vojska.

Kang Sun Nam, ministar odbrane Sjeverne Koreje, navodno je posjetio mjesto nesreće te naredio više sigurnosne standarde, no to nije pomoglo u smirivanju nezadovoljstva unutar vojske, izvijestila je TV Chosun, kako navodi Newsweek.

Južnokorejske vlasti, prema ovim informacijama, vjeruju da Pjongjang nastoji "odvratiti pozornost" od potonuća pojačavanjem napetosti s Jugom. Pomorske nesreće vojne prirode, kako je navedeno, rijetko se priznaju, ako se uopće priznaju, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije