Južna Afrika se oprašta od heroja borbe protiv aparthejda, nadbiskupa Tutua

2
Fena
Južna Afrika se oprašta od heroja borbe protiv aparthejda, nadbiskupa Tutua
Foto: Twitter / Desmond Tutu

Južnoafrička Republika (JAR) će održati sedmicu sjećanja, koja će obilovati događajima povodom smrti vođe anti-aparthejd režima, nadbiskupa Desmonda Tutua, koji je umro u nedjelju u 90. godini.

Planovi uključuju dva dana bdijenja prije zvanične državne sahrane, 1. januara u Cape Townu. Počasti i riječi posvete i sjećanja stižu od lidera širom svijeta, uključujući kraljicu Elizabetu II, američkog predsjednika Joea Bidena i papu Franju.

Tutu je bio jedna od najpoznatijih ličnosti u zemlji i inostranstvu.

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u saopćenju da je Tutu pomogao u stvaranju "oslobođene Južne Afrike".

Savremenik Nelsona Mandele, Tutu je 1984. dobio Nobelovu nagradu za mir za svoju ulogu u borbi za ukidanje sistema aparthejda koji je provodila vlada bijele manjine protiv crnačke većine u Južnoj Africi od 1948. do 1991. godine.

U nedjelju su Južnoafrikanci svih uzrasta i porijekla bili prisutni u katedrali Svetog Georga u Capetownu kako bi položili cvijeće i odali počast nacionalnom heroju zemlje.

"Njegov značaj nadilazi anglikansku crkvu", rekao je s tugom i u suzama Brent Goliath novinskoj agenciji AFP.

"Bio sam veoma emotivan jutros kada sam čuo da je preminuo. Hvala Bogu što je bio tu za nas", rekao je Goliath, dodajući da je Tutua sreo nekoliko puta.

Svjetski lideri iz cijelog svijeta također su odali počast.

Predsjednik SAD Jo Biden rekao je da mu je ,,slomljenog srca saznao za smrt istinskog sluge Boga i naroda - dodajući da Tutuovo ,,naslijeđe nadilazi granice i da će odjeknuti kroz vjekove".

Bivši američki predsjednik Barack Obama je u međuvremenu opisao Tutua kao ,,mentora, prijatelja i moralnog vođu".

U poruci saučešća, kraljica Elizabeta II je rekla da se s radošću sjeća svojih susreta s njim, te njegove velike topline i humora.

"Gubitak nadbiskupa Tutua će osjetiti narod Južne Afrike i toliki broj ljudi u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i širom Commonwealtha, gdje su za njega imali veliku ljubav i poštovanje", napisala je kraljica.

Vatikan je u saopćenju naveo da je papa Franjo izrazio ,,duboko saučešće njegovoj porodici i najmilijima".

"Svjestan svoje službe evanđelju kroz promoviranje rasne jednakosti i pomirenja u svojoj rodnoj Južnoj Africi, njegova svetost upućuje svoju dušu milosti svemogućeg Boga pune ljubavi", napisao je Papa Franjo.

Fondacija Nelson Mandela je saopćila da je Tutuov ,,doprinos borbi protiv nepravde, lokalno i globalno, bio srazmjeran dubini njegovog razmišljanja o stvaranju budućnosti u slobodi za ljudska društva".

"Bio je izvanredno ljudsko biće. Mislilac. Vođa. Pastir", navela je fondacija.

Tutuova smrt došla je samo nekoliko sedmica nakon smrti posljednjeg predsjednika Južne Afrike iz doba aparthejda, FW de Klerka, koji je umro u 85. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije