Juncker: BiH jeste posebna, ali to ne znači da joj treba popuštati

Radiosarajevo.ba
Juncker: BiH jeste posebna, ali to ne znači da joj treba popuštati
FOTO: AA / Jean-Claude Juncker održao sastanak s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati realnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer, u suprotnom slučaju, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ukoliko te zemlje ne postanu članice Europske unije, rizikujemo povratak u devedesete godine. Mislim da je to pitanje rata ili mira”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Jean-Claude Juncker održao sastanak s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom - undefined

FOTO: AA: Jean-Claude Juncker održao sastanak s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom

Naglasio je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenski predsjednik početkom juna u Ljubljani.

“U potpunosti podržavam tu inicijativu”, kazao je Juncker.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “italijanskoj Istri i Dalmaciji”, navodeći da je važno da je Tajani uputio izvinjenje.

Pahor je zahvalio Junckeru na podršci Inicijativi tri mora te dodao da će pozvati i njemačkog predsjednika na predstojeći sastanak u Ljubljani.

Dotakao se i europske perspektive regiona zapadnog Balkana, posebno se osvrnuvši na Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da je BiH slučaj “sui generis” i da prema njoj treba biti “suptilan”, što ipak, kako je kazao, ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za europske integracije.

Inicijativa tri mora je neformalna politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Europe (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije