Juan Carlos slavi 80. rođendan: Osam najvećih kraljevskih skandala

Radiosarajevo.ba
Juan Carlos slavi 80. rođendan: Osam najvećih kraljevskih skandala
Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, skraćeno Juan Carlos, španski kralj od 22. novembra 1975. do 18. juna 2014.

Na tron je zasjeo dva dana nakon smrti generalisimusa Franca, kao prvi vladajući monarh Španije od 1931. godine. Tokom osam decenija života Juana Carlosa pratili su brojni skandali, svjetski mediji podsjećaju se osam najvećih.

"Zašto ne umukneš?"

"Zašto ne umukneš?", rekao je Juan Carlos 2007. godine pokojnom venecuelanskom lideru Hugu Chávezu, jer je stalno prekidao govor tadašnjeg španskog premijera Zapatera.

Ubica svog brata?

Na ljetovanju u kraljevskoj rezidenciji, 1956. u portugalskom Estorilu, tada 18-godišnji Juan Carlos sudjelovao je u incidentu u kojem je nesretnim slučajem stradao njegov 14-godišnji brat Alfons. Okolnosti incidenta nisu detaljno istražene, ali po nekim navodima, sâm Juan Carlos slučajno je iz revolvera ispalio hitac u svoga brata Alfonsa, usmrtivši ga na licu mjesta.

Veze s 5.000 žena

Prema biografu Amadeu Martínez Inglésu, Juan  Carlos imao je veze s 5.000 žena – uključujući princezu Dianu i  njemačku princezu Corinnu zu Sayn-Wittgenstein.

Nepriznata djeca

Belgijanka Ingrid Sartiau (51) i Španac Alberto Solà Jiménez (61) mogli su DNA testovima dokazati da im je otac Juan Carlos. Godinama pokušavaju prisiliti bivšeg šapnskog kralja na test očinstva.

Tajni  bankovni računi

U 2013. godini objavljeno je da Juan Carlos ima 7,8 miliona eura na tri tajna računa u Švicarskoj. Na zahtjeve javnosti za više transparentnosti u kraljevskoj kući Juan Carlos odgovirio je objavljivanjem iznosa svoje godišnje plaće - 293.000 eura.

Dok je kralja, bit će i medvjeda

Tokom posjete Rusiji 2006. godine, Juan Carlos je ubio smeđeg medvjeda po imenu Mitrofan. No, Sergej Starostin, upravnik posjeda u regionu Vologda, objasnio je da je medvjed danima bio opijan votkom i hra njen medom kako bi bio lak plijen kralju.

Udarao svog vozača

Prije šest godina (2012) Juan Carlos je imao zakazan u birou za drumski saobraćaj.  Njegov šofer nije parkirao automobil blizu ulaznih vrata što je izazvalo negodovanje kralja. Prvo je gestikulirao, pa udario vozača i ljutito izašao iz automobila.

Lovac na slonove i bikove

Dok se njegova zemlja borila sa stopom nezaposlenošću od 35 procenata, Juan Carlos je 2012. godini otišao u lov na slonove u Africi i tamo ubio 50-godišnjeg bika. Putovanje nije prekinuto zbog kritika javnosti nego činjenice da je Juan Carlos slomio kuk i morao na operaciju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije