Na današnji dan prije 70 godina: Otvoren stadion Santiago Bernabeu

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 70 godina: Otvoren stadion Santiago Bernabeu
Jedan od najvećih i najpoznatijih europskih stadiona – legendarni Santiago Bernabeu, dom madridskog Reala – otvoren je na današnji dan prije 70 godina.

Sve je počelo u junu 1944. godine kada je banka Mercantil dobrila kredit tadašnjem predsjedniku Reala Santiagu Bernabeuu za kupovinu zemljišta nedaleko od starog stadiona Chamartin.

Tri mjeseca kasnije odabrani su arhitekti Manuel Muñoz Monasterio i Luis Alemany Soler po čijim nacrtima je ubrzo počela izgradnja. Stadion je službeno otvoren na današnji dan – 14. decembra 1947. pod imenom Nuevo Estadio Chamartín.

Uvodnu utakmicu odigrali su Real i portugalski Belenenses (3:1), a prvi koji se upisao u listu strijelca bio je Sabino Barinaga, legendarni napadač Kraljevskog kluba.

Stadion je na početku imao kapacitet od 75.145 gledatelja, od čega 27.645 sjedećih. Na sastanku uprave kluba 4. janura 1955. izglasano je da će novi stadion nositi ime najvećeg predsjednika kluba – Santiaga Bernabeua.

U maju 1957. stadion je dobio električno osvjetljenje, što je bio uvod u mnoge rekonstrukcije i poboljšanja doma najslavnijeg europskog kluba.

Danas Santiago Bernabeu ima kapacitet od 81.044 mjesta, rangiran je na popis elitnih stadiona UEFA-e s pet zvjezdica.

Bio je domaćin finala Svjetskog prvenstva (1982), Europskog prvenstva (1964), četiri puta Kupa europskih prvaka i Lige prvaka (1957, 1969, 1980, 2010).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije