Još se ne zna ko je ubica: Sve više pitanja o misterioznom, brutalnom ubistvu 4 studenata u SAD-u

3
Radiosarajevo.ba
Još se ne zna ko je ubica: Sve više pitanja o misterioznom, brutalnom ubistvu 4 studenata u SAD-u
Foto: People / Ko je ubio ove studente?

Policija u američkom Idahou, u mjestu Moscow, i dalje nema više podataka o misterioznim okolnostima brutalnih ubistava četvoro studenata Univerziteta Idaho koja su se dogodila prije više od tri sedmice.

Dužnosnici su rekli da nemaju osumnjičenih niti oružje kojim je počinjeno ubistvo i upozorili gradić od 25.000 stanovnika da bude "na oprezu".

Žrtve — Ethan Chapin (20), Madison Mogen (21), Xana Kernodle (20) i Kaylee Goncalves (21) — pronađeni su izbodeni na smrt 13. novembra.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Mogen, Kernodle i Goncalves živjele su s još dvije studentice u kući sa šest spavaćih soba izvan kampusa na adresi 1122 King Road u blizini bratstva. Chapin, koji je izlazio s Xanom, ostao je prespavati.

Dvije cimerice koje su preživjele napad vratile su se kući iz noćnog izlaska prije ubijenih prijatelja, oko 1 sat ujutro. Četiri žrtve su izbodene na smrt nožem s fiksnom oštricom između 3 i 4 sata ujutro i pronađeni su na drugom i trećem spratu kuće, prema policiji. Cimerice su spavale na prvom spratu.

Preživjele cimerice ujutro su pozvali prijatelje u kuću jer su vjerovali da se jedna od žrtava s drugog kata onesvijestila. Poziv hitnoj pomoći upućen je s telefona jednog od preživjelih cimera u 11:58 prijepodne sljedećeg dana, a prijavljena je osoba bez svijesti. 

Svaka od žrtava imala je višestruke ubodne rane na torzu.

Policija je četverostruko ubistvo nazvala "izoliranim, ciljanim napadom" koji ne predstavlja "neposrednu prijetnju zajednici u cjelini". Mogući motivi koje istražuju istražitelji uključuju "zločin iz strasti" ili "pogrešnu provalu", dodali su. Ipak, dva dana kasnije odbacili su ranije tvrdnje da zločin ne predstavlja opasnost za zajednicu: "U ovom trenutku nemamo osumnjičenog i ta osoba je još uvijek tu. Ne možemo reći da nema prijetnje zajednici, molimo vas da ostanete na oprezu."

No, kako vrijeme protiče, stanovnici ovog grada, studenti i obitelji žrtava počeli su se žaliti na ograničene i kontradiktorne informacije koje daju javni dužnosnici.

Chapinov otac, Jim Chapin, rekao je za Fox News da je obitelj frustrirana "nedostatkom informacija": "Šutnja dodatno pogoršava agoniju naše obitelji nakon ubistva našeg sina. Za Ethana i njegovo troje dragih prijatelja, pozivam dužnosnike da govore istinu, podijele ono što znaju, pronađu napadača i zaštite zajednicu."

Policija je već u petak, 18. novembra isključila cimerice kao potencijalne osumnjičenike, no doznaje se da se u kući, u vijeme ubistava, nalazio i pas, pa se mnogi pitaju zašto pas nije reagirao na ubicu - ako je bio stranac.

Pojavile su se i informacije da je Kaylee Goncalves imala uhoditelja, no policija je priznala da ovu osobu nije uspjela identificirati. Steven Goncalves, Kayleen otac, otkriva da su Kaylee i Mogen spavale u istom krevetu u vrijeme ubistava, a natuknuo je i da se oružje ubistava za njih dvije ne poklapa: "Tačke oštećenja se ne podudaraju. Samo ću to reći."

Kristi Goncalves, Kayleeina majka, rekla je da smatra da je policija "vrlo brzo" isključila pojedine osumnjičene: "Jednostavno osjećam da je bilo nekoliko pojedinaca koji su isključeni iz istrahe vrlo brzo, a možda nije trebalo. Jednostavno znam da su to bili ljudi na koje je definitivno trebalo obratiti pažnju."

Policija je ove sedmice saopćila da je primila dojave o bijeloj Hyundai Elantri, koja je uočena u blizini mjesta zločina u ranim jutarnjim satima 13. novembra. Žele razgovarati s osobom ili osobama koje su bile u vozilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije