Još jedna žrtva jezivog TikTok izazova: Preminuo 13-godišnji dječak - umirao pred kamerama drugova

3
Radiosarajevo.ba
Još jedna žrtva jezivog TikTok izazova: Preminuo 13-godišnji dječak - umirao pred kamerama drugova
Foto: Facebook / Jacob Stevens

Dječak u Ohiju, SAD, preminuo je nakon što se predozirao Benadrylom u sklopu viralnog TikTok izazova.

Tijelo Jacoba Stevensa počelo se grčiti nakon što je 13-godišnjak progutao veliku količinu antihistaminika protiv alergije dok su njegovi prijatelji snimali da vide što će se dogoditi.

Trend 'Benadryl Challenge' izaziva djecu da progutaju do 14 ovih tableta kako bi izazvali halucinacije, a potom da svoje iskustvo objave na društvenim mrežama.

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Jacob je hitno prebačen u bolnicu, no njegova je obitelj odlučila da ga isključe s uređaja za održavanje života šest dana kasnije - nakon što je potvrđeno da su 'ugašene' sve funkcije mozga.

Njegov otac Justin rekao je za ABC 6 da je sada posvećen upozoravanju roditelja i tinejdžera na opasnosti društvenih medija i objavio je sliku Jacoba priključenog na aparate za održavanje života u bolnici kako bi podigao svijest.

"Bilo je to previše za njegovo tijelo", rekao je Justin.

Tinejdžer je stavljen na respirator i ležao je u bolnici šest dana prije nego što su liječnici ustanovili da njegov mozak više ne reagira: "Rekli su da ga možemo držati priključenog na aparate, da može ležati tamo - ali nikada neće otvoriti oči, nikada neće disati, smiješiti se, hodati ili govoriti."

Justin se prisjetio da je Jacob bio brižno dijete koje je moglo uljepšati svaki dan.

"Nije važno koliko sam loš dan imao, nitko me nije mogao nasmijati kao Jacob", kroz suze je govorio njegov otac.

Justin i njegova obitelj posvetili su se tome da se takva tragedija nikada više ne ponovi: "Učinit ću sve što mogu da osiguram da još jedno dijete ne prođe kroz to", rekla je Jacobova baka Dianna.

Justin je upozorio druge roditelje da budu svjesni što njihova djeca rade na društvenim mrežama.

"Pazite šta rade na tim mobitelima. Razgovarajte s njima", rekao je. 

Obitelj je počela tjerati zakonodavce da poduzmu korake kako bi spriječili drugu djecu da sudjeluju u takvom izazovu postavljanjem dobnih ograničenja na lijekove bez recepta kao što je Benadryl. Oni također žele vidjeti da TikTok uvede dobno ograničenje za stvaranje računa, prisiljavajući korisnike da daju identifikaciju prije nego što im se dopusti pristup platformi.

Nažalost, Jacob nije bio prvi koji je umro zbog ovog izazova; 15-godišnja djevojčica iz Oklahome umrla je  također nakon predoziranja tabletama zbog TikTok izazova.

Jacob Stevens prije smrti
Foto: Daily Mail: Jacob Stevens prije smrti

Odgovarajući na izazov, američka Uprava za hranu i lijekove izdala je izjavu u kojoj upozorava na opasnosti sudjelovanja: "Uzimanje većih doza od preporučenih uobičajenih lijekova protiv alergija difenhidramina (Benadryl) koji se izdaju bez recepta može dovesti do ozbiljnih srčanih problema, napadaja, kome ili čak smrti."

Potvrdili su da su svjesni izvještaja o tinejdžerima koji su završili u hitnoj službi ili umirali nakon sudjelovanja u 'Benadryl Challengeu' potaknuti u videima objavljenim na aplikaciji društvenih medija TikTok.

Proizvođač Benadryla, Johnson and Johnson, također je izdao izjavu osuđujući trend, rekavši da je "trend Benadryl TikTok iznimno zabrinjavajući, opasan i treba ga odmah zaustaviti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije