Još jedna evropska zemlja protjeruje četiri ruska diplomata

0
Hina
Još jedna evropska zemlja protjeruje četiri ruska diplomata
Foto: AA / Austrija / Arhiv

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata zbog djelovanja na način nespojiv s njihovim diplomatskim statusom, rekla je portparol austrijskog ministarstva vanjskih poslova, a zemlja se pridružuje skupini država Europske unije koje su poduzele slične korake ove sedmice.

Za razliku od ostalih država EU, među kojima su Francuska, Italija i Njemačka, portparol austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga nije rekao da je taj korak posljedica akcija ruskih snaga u Ukrajini. Tri diplomata ruske ambasade u Beču, a jedan u Salzburgu moraju napustiti Austriju do 12. aprila, navodi se.

Niz država članica NATO-a i EU odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvještaja o otkriću masovnih grobnica i ubistava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Moskva, koja tvrdi da su snimci smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni ka diskreditiranju Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje, prenose RIA Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije