I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata

1
Radiosarajevo.ba
I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Bruxellesu da će i Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su već učinile brojne članice EU-a i NATO-a.

"To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ukrajinskih krajeva”, rekao je Grlić Radman dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Istakao je da to podsjeća na tragične događaje od prije više od 30 godina u Vukovaru, njegovu herojsku odbranu i žrtve.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Niz država članica NATO-a i EU-a odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvještaja o otkriću masovnih grobnica i ubistava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a razgovarat će u srijedu navečer i u četvrtak o daljoj pomoći Ukrajini.

Oni će razgovarati o slanju protutenkovskog oružja, protuzračnih sistema, kibernetičkoj pomoći, opremi za zaštitu od hemijskih i bioloških prijetnji, piše direktno.hr

U četvrtak će im se pridružiti ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba koji će ih izvijestiti o posljednjem razvoju događaja, uključujući i o pregovorima između Kijeva i Moskve.

Na sastanku će također sudjelovati i Finska, Švedska, Gruzija i Europska unija, kao i partneri azijsko-pacifičkog područja Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Na sastanku će se razgovarati i o novom Strateškom konceptu, koji bi trebao biti usvojen na samitu Saveza krajem lipnja u Madridu.

"Pripremamo novi Strateški koncept kako bi Savez mogao odgovoriti na sve oblike prijetnji, kako bi bio učinkovitiji i što jači", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da se u tom dokumentu zadržava politika proširenja, tzv. politika otvorenih vrata, ističući da se Hrvatska zauzima za uključivane zemalja zapadnog Balkana u NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije