Još jedna zemlja će "odmah" tražiti članstvo u EU

1
Radiosarajevo.ba
Još jedna zemlja će "odmah" tražiti članstvo u EU
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Gruzija će "odmah" zatražiti članstvo u Europskoj uniji, rekla je stranka na vlasti u toj bivšoj sovjetskoj republici na Kavkazu koja je u problematičnim odnosima s Moskvom, pošto je Ukrajina zatražila ulazak u EU-u zbog ruske invazije.

Predsjednik stranke 'Gruzijski san' Irakli Kobahidze rekao je na konferenciji za novinare "odluku o trenutnoj predaji kandidature za ulazak u EU", dodajući da je Gruzija zatražila od Bruxellesa da "čim prije" prouči taj zahtjev i dodijeli Gruziji status kandidata za ulazak u Uniju.

Vijest dolazi nakon otvorenog zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija čija se zemlja bori s ruskom oružanom agresijom, za ulazak Ukrajine u EU po posebnom postupku.

Pogledajte privođenje: Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik predati u nadležnost Tužilaštva KS

Pogledajte privođenje: Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik predati u nadležnost Tužilaštva KS

Ukrajinski predsjednik je dobio podršku Europskog parlamenta koji je u utorak odlukom većinom donio rezoluciju u kojoj se osuđuje ruska "agresija" na Ukrajinu i pozivaju europske ustanove da "rade na tome da se Ukrajini dodijeli status kandidata za EU", piše Direktno.hr.

Na to se glasanje u Gruziji, koja je 2008. doživjela rusku oružanu intervenciju što se završila gubitkom dvije separatističke teritorije, gledalo kao na priliku za vlastito kandidiranje za članstvo u EU-u - što je cilj upisan u njezin Ustav.

Gruzijska vlada je lani najavila da će 2024. predati svoju kandidaturu za članstvo u EU-u.

Gruzija je, kao i Ukrajina, potpisala ugovor o pridruživanju EU-u koji joj ipak ne jamči kasniju integraciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije