Još jedna kompanija zatražila odobrenje cjepiva protiv COVID-19

1
Radiosarajevo.ba
Još jedna kompanija zatražila odobrenje cjepiva protiv COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kompanija Johnson & Johnson potvrdila je da je od američkih zdravstvenih regulatora zatražila odobrenje svog cjepiva protiv koronavirusa za hitnu upotrebu u SAD.

Dodali su da će u idućim sedmicama to zatražiti i u Evropskoj uniji.

Kompanija je zahtjev za odobrenje cjepiva predala američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) nakon što su krajem januara objavili izvještaj da je njihovo cjepivo učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom u 66 posto slučajeva.

Radi se o vakcini koja se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati opskrbu i pojednostaviti američku kampanju procjepljivanja. Za razliku od dva dosad odobrena cjepiva, proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne, ovo od Johnson&Johnsona ne zahtijeva primjenu druge doze i ne treba biti zamrznuto tokom distribucije, piše Hina.

Paul Stoffels, glavni naučnik J&J-a, najavio je prošlog mjeseca kako bi cjepivo u distribuciji moglo biti u martu.

"Nakon što dobijemo odobrenje našeg COVID-19 cjepiva za hitnu uporabu, spremni smo za njegovo slanje", ustvrdio je Stoffels u saopćenju.

Tokom 2021. Johnson&Johnson planira dostaviti milijardu doza cjepiva.

U kliničkom ispitivanju vakcine učestvovalo je gotovo 44.000 ispitanika, a ispitivanje je provedeno u šest zemalja. Postotak učinkovitosti u sprječavanju zaraze koronavirusom se razlikuje - u SAD se cjepivo pokazalo učinkovito u 72 posto slučajeva, u Latinskoj Americi u 66 posto, a u Južnoj Afirici u 57 posto slučajeva.

Vakcine proizvođača Pfizen/BioNTech i Moderne pokazala su učinkovitost u 95 posto slučajeva, ali su njihova ispitivanja provedena uglavnom u SAD i to prije pojave novih sojeva virusa.

U ispitivanju prevencije težih oblika bolesti uzrokovane zarazom koronavirusom, cjepivo Johnson&Johnsona pokazalo se učinkovito u 85 posto slučajeva u svim zemljama u kojima se provelo ispitivanje.

Vakcina ove kompanije koristi virus obične prehlade poznat kao adenovirus tip 26 kako bi u tijelo unijelo proteine koronavirusa i izazvalo imunološku reakciju, dok dva druge dvije vakcine koriste novu tehnologiju poznatu pod nazivom mRNa, zbog koje ih je potrebno držati u zamrzivačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije