Još jedna europska zemlja legalizovala abortus: Kazna do sada bila tri godine zatvora

1
Hina
Još jedna europska zemlja legalizovala abortus: Kazna do sada bila tri godine zatvora
Foto: Twitter / San Marino legalizovao pobačaj

Republika San Marino, enklava u središtu Italije, na referendumu održanom jučer velikom je većinom glasala za legalizaciju abortusa, pokazuju privremeni podaci ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukupno 77 posto glasača te državice sa snažnom katoličkom tradicijom odobrilo je abortus do 12. sedmice trudnoće, a nakon tog roka pobačaj bi bio moguć ako je ugrožen život majke ili ako postoje malformacije ploda, pokazuju rezultati s 33 od 37 biračkih mjesta.

Aktivisti za pravo na abortus nadali su se da će tu pitoresknu republiku, smještenu na obroncima planina u središtu Italije, uskladiti s većinom Europe ukidanjem potpune zabrane prekida trudnoće. Međutim, utjecaj Crkve je snažan, a papa Franjo je prošle sedmice ponovio da je abortus ubistvo.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Zajedno s Maltom, Andorom i Vatikanom, San Marino je bio jedno od posljednjih mjesta u Europi koje ima potpunu zabranu abortusa, čak i u slučajevima silovanja ili incesta, teške malformacije ploda ili opasnosti za život majke.

Na referendumu koji je pokrenuo Sindikat žena San Marina pravo glasa imalo je 35.411 ljudi, od koji trećina živi u inozemstvu.

Ženama koje pobace do sada su prijetile tri godine zatvora, a onima koji izvrše zahvat dvostruko više. Međutim, niko do sada nije bio osuđen.

Žene koje se odluče za abortus obično ga obave u Italiji gdje je legalan već više od 40 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije